Korupcia a krádež

Keď spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák v roku 2012 v súvislosti s Gorilou vyhlásil, že Penta neokradla štát ani o euro, vôbec si nemusel vymýšľať.

10.01.2018 16:00
debata

Pointa je v tom, že to ešte nikoho neočisťuje od podozrenia z korupcie. Výsledkom korupcie predsa vôbec nemusí byť iba to, že niekto okradne štát. Krádež je krádež a je jedno, či je okradnutým štát alebo nejaký anonymný nešťastník v trolejbuse. Korupcia je čosi zložitejšie.

Napríklad, keď niekto siahne do vrecka a zainvestuje do zopár opozičných poslancov, aby sa z nich cez noc zázračne vykľuli poslanci vládni. Štát nepríde ani o euro. Akurát ten, kto vládne, môže vládnuť ďalej, hoci pôvodne o parlamentnú väčšinu prišiel. „Investor“ si zasa príde na svoje neskôr pri nejakej štátnej zákazke, privatizácii alebo pri nejakej reforme, ktorá mu „iba“ otvorí pole príležitostí. Je to krádež?

Technicky vzaté, ani nie. Je to korupcia? Ako vyšitá. Problémom nemusí byť dokázať niekomu, že niečo sprosto ukradol. Väčším problémom je rozpliesť a dokázať prepletence výhod, služieb a protislužieb, ktorými bola podľa Gorily pretkaná druhá vlna privatizácie na Slovensku. Tá postmečiarovská, dzurindovská a ruskovská vlna, o ktorej transparentnosti sa po rokoch mečiarovského bezuzdného vytvárania „slovenskej kapitálotvornej vrstvy“ peli hrdinské piesne.

Rozpletať a dokazovať podobné veci býva ťažké aj deň po, nieto ešte po rokoch. A ťažké to býva aj v prípadoch, keď sú indície nespochybniteľné. Spis Gorila však takýmto prípadom nie je. V tom najlepšom prípade to bol dokument, od ktorého sa potom len malo odraziť riadne vyšetrovanie. Také sa však v čase, keď to bolo aktuálne, nekonalo. V horšom prípade ide o kompilát, ktorý za tie roky neoficiálne prešiel rôznymi rukami, ktoré mohli mať rôzne motivácie upravovať ho. Vyšetrovanie vecí, o ktorých sa v Gorile hovorí, musí ísť preto súbežne s vyšetrovaním Gorily ako takej. Je to ospravedlnenie toho, prečo ani po šiestich rokoch, odkedy sa Gorila zjavila na verejnosti, nepadol žiaden trest alebo aspoň autoritatívny výrok o tom, že určitá časť spisu je nepravdivá? Určite nie.

Už len preto, aký huriavk Gorila v spoločnosti vyvolala, musí vyšetrovanie dospieť k nejakému výsledku. Akurát, paradoxne, práve ten huriavk je čosi, čo by nemalo vyšetrovanie v žiadnom prípade ovplyvňovať. Zároveň je ten huriavk príčinou, pre ktorú výsledku, nech bude aký chce, nikdy všetci neuveria. Verejnosť pritom vôbec nepotrebovala Gorilu na to, aby sa o kupovaní poslancov hovorilo už vtedy, keď sa malo diať, nie po rokoch. Ani na to, aby mala podozrenia, že pri zmenách vlastníkov veľkých firiem zostáva čosi za nechtami štátnych úradníkov či politikov.

Už len preto, aký huriavk Gorila v spoločnosti vyvolala, musí vyšetrovanie dospieť k nejakému výsledku.

A kto netrpí ilúziami, ten aj bez Gorily dobre vie, že biznis sa vždy obšmieta okolo politiky a snaží sa ovplyvňovať ju vo svoj prospech. Štát pri tom formálne nemusí prísť ani o cent, vždy je to však korupcia. Taká, aká sa sakramentsky ťažko objasňuje, vždy však stojí za to aspoň sa o to pokúšať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #vyšetrovanie #kauza Gorila