Keď Zeman uráža

Keď sa Miloš Zeman dostane k mikrofónu, hrozí, že sa to skončí zle. A je v podstate jedno, či práve reční v Českom rozhlase, alebo na návšteve u prezidenta Putina.

10.01.2018 20:00
debata (55)

Český prezident nie je iba autorom mnohých bonmotov, ale je známy aj svojou „prostorekosťou“. To možno niekomu imponuje, no od hlavy štátu človek očakáva iné kvality. Len máloktorému z českých politikov sa v minulosti podarilo naštvať Slovákov tak, ako práve jemu. Krátko po nežnej revolúcii, pri tzv. pomlčkovej vojne, dokázal obyvateľov Slovenska zo stoličiek zdvihnúť jeho návrh, aby sa názov spoločného štátu u nás písal so spojovníkom a v Česku bez neho (a tento nezmysel vo federálnom parlamente prešiel!).

Pobúrenie spôsobil aj jeho dnes už legendárny výrok, že „popradské pivo je vhodné na rozpúšťanie zubných protéz“. To všetko je však iba slabý odvar oproti tomu, čo sa mu „zadarilo“ v utorok na slávnostnom stretnutí pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku Československej republiky.

Uraziť Alexandra Dubčeka, navyše v prítomnosti slovenského premiéra, ktorý si lídra Pražskej jari nesmierne váži, a deň predtým, ako sa slovenská vláda chystá schváliť vznik komisie, ktorá bude navrhovať kandidátov na udeľovanie ceny A. Dubčeka, tak to je naozaj silná káva.

Hovoriť o vlastných chybách a kriticky zhodnotiť vlastnú históriu je nielenže potrebné, ale priam žiaduce. Možno polemizovať o tom, do akej miery A. Dubček po 21. auguste 1968 zlyhal a čo mohol urobiť inak, no hovoriť o ňom takýmto spôsobom je neslušné a nanajvýš nevhodné. Zeman sa už nezmení, no to, či ako český prezident bude vyrábať ďalšie faux pas zmeniť možno.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Alexander Dubček