Každodenný otravujúci

O takzvanej rómskej reforme, o zákonoch a opatreniach na riešenie „rómskej kriminality“, o peniazoch, ktoré na to pôjdu zo štátu či z Bruselu, počúvame od ministra vnútra pravidelne už šesť rokov.

12.01.2018 09:00
debata (7)

Raz je jeho práca vynikajúca: to, keď má obhajovať svoje predošlé sľuby. Inokedy je to zasa zlé: to, keď sa chystá urobiť sľuby nové. Keďže je začiatok roka, včera v Krompachoch sme sa ocitli vo fáze sľubov. Pritom samotný fakt, že to boli opäť sľuby, je na tom celom pritom ešte najmenej pohoršujúci.

Naši politici neradi hovoria o tom, že Rómovia majú nejaký problém. Zato o tzv. rómskom probléme, čiže o probléme, ktorý má mať s Rómami väčšinová populácia, o tom rozprávajú radi a často. Možno keby sa vo vláde viac hovorilo o problémoch Rómov, väčšie slovo by mali ministerstvá školstva či sociálnych vecí. Keďže sa však hovorí o „rómskom probléme“ či o „rómskej otázke“, hlavné slovo si už roky berie silový rezort vnútra. A tak to i vyzerá.

Kaliňák predviedol presne to, prečo by rómska téma nemala byť prednostne považovaná za policajnú tému.

Čo sme sa to teda vlastne včera od Roberta Kaliňáka dozvedeli? Máme sa tešiť na nový „zákon o potláčaní kriminality rómskych osád“. Prečo? „Aby sme dokázali našim občanom poskytnúť viacej bezpečia.“ Hoci kriminalitu sa celkovo darí znižovať, rómskych osád sa to netýka a „naši občania“ sú potom obťažovaní „každodennou otravujúcou kriminalitou“. Isteže, „aby boli opatrenia merateľné“, zavedú sa štatistiky rómskej kriminality.

Policajti dostanú nové kompetencie: napríklad, aby mohli nespratným Rómom udeliť zákaz zdržiavať sa na nejakých miestach. Budú môcť tiež zhabať majetok, ktorý sa zúčastní „otravujúcej kriminality“. Napríklad príliš hlučné rádio. Upraví sa ústava, „aby sa povinnosti dostali pred práva“. Čo znamená, že rodičom sa budú odnímať dávky, ak nebudú deti posielať do školy či k lekárovi. V rámci integrácie sa budú pri osadách zriaďovať dielne, v ktorých budú môcť ľudia za minimálnu mzdu získať minimálne pracovné návyky. A pri tej príležitosti sme sa ešte dozvedeli, že „prirodzenou sterilizáciou je práca.“

Summa summarum, Kaliňák predviedol presne to, prečo by rómska téma nemala byť prednostne považovaná za policajnú tému. Nemá zmysel pripomínať ministrovi, že by mal byť prvým v ctení zákonov, Ústavy SR a medzinárodných záväzkov Slovenska v oblasti ľudských práv. On to dobre vie. A dobre musí vedieť i to, v čom všetkom časť jeho návrhov i jazyk, akým ich obhajuje, z týchto noriem vybočuje. Fakt, že je dosť chytrý na to, aby vedel, čo hovorí, však nie je nijakou obhajobou pre politika, ktorý sa v rečiach o Rómoch zastaví kdesi tesne pred slotovským „dlhým bičom a malým dvorom“.

Kriminalita v osadách je reálnym problémom. Devastačný životný štýl, zlá hygiena a zlý zdravotný stav tamojších ľudí tiež. Ak k tomu všetkému budeme cynicky pridávať ešte i náš „každodenný, otravujúci rasizmus“, len aby sme sa zapáčili „našim občanom“ (čo, samozrejme, osadníci implicitne nie sú…), ničomu nepomôžeme. Z návrhov, z ktorých pritom aspoň niektoré stoja za diskusiu, sa tak stane len ďalšie novoročné PR. Ktoré vlastne ani nikomu, okrem dotyčného politika, pomôcť nechce.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba