Drahoš verzus Zeman: Nuda verzus cirkus

Na prezidentské voľby v Česku je smutný pohľad. Najvýraznejším kandidátom je človek, ktorý politiku premenil na malicherné intrigy a ktorý usilovne prepisuje svoj vlastný životopis tak, aby bolo čoraz ťažšie spomenúť si, že kedysi patril medzi politikov s konštruktívnou víziou.

14.01.2018 20:00
debata (46)

Tieň Miloša Zemana je taký veľký, že bezmála na sto percent prikryl všetkých svojich vyzývateľov. Prezident pomerne správne usúdil, že nemá dôvod zúčastňovať sa na verejných predvolebných debatách. Fyzická neprítomnosť v celoštátnej televíznej či rozhlasovej kampani pred prvým kolom bola z jeho pohľadu výhodou. Namiesto toho, aby v diskusiách odpovedal na otázky týkajúce sa tretích vecí a bránil sa pred výpadmi ostatných kandidátov, ostatní kandidáti trávili čas rozprávaním o ňom.

Z mnohých komentárov českých médií bolo možné čítať bezradnosť: ostatní kandidáti boli viac-menej koncentrovaná nuda, z ktorej sa akademik Jiří Drahoš, ktorý so Zemanom postúpil do druhého kola, nijako nevymykal. Ak sa je v prípade, že by Drahoš napokon Zemana porazil, na čo tešiť, je to práve tá „nuda“, pripomínali.

Ani jeden z kandidátov nebol nominovaný politickou stranou. Ani o jednom sa nedalo povedať, že by zastupoval českú ľavicu.

Na jednej strane je, samozrejme, pochopiteľné, prečo by sa mali Česi tešiť na prezidenta úradníka po rokoch prezidenta, ktorý sa z niekdajšieho lídra českej ľavice vmanévroval do postavy intrigána rozkladajúceho ponovembrovú politickú sféru a popritom stihol ešte viesť „kultúrne vojny“ v duchu európskej krajnej pravice. Na druhej strane, volebné heslo „normálna nuda proti nenormálnej zábave“ nemôže neprezrádzať krízu.

Ani jeden z kandidátov nebol nominovaný politickou stranou. Ani o jednom sa nedalo povedať, že by zastupoval českú ľavicu. Sociálni demokrati, zdecimovaní nedávnymi parlamentnými voľbami, očividne nehodlali riskovať ďalší vnútrostranícky rozkol, pretože časť strany za svojím dávnym lídrom Zemanom stále stojí. Komunisti zasa pragmaticky vyčkávajú, čo by mohol parlamentný, vládny a prezidentský tandem Miloš Zeman – Andrej Babiš priniesť im samotným.

Lenže ak mohol niekto na Zemana zaútočiť aj niečím viac, ako len moralizovaním na tému xenofóbia, Rusi, Čína a alkohol (čo sú oprávnené, ale proti Zemanovi neúčinné témy), bol by to práve nejaký autentický zástupca ľavice. Hodnoverné vysvetlenie, že Zemanova vulgárna pseudoľudovosť nemá nič spoločné s ľavicou a so sociálnosťou, sotva Zemanovým voličom podá bývalý šéf ODS Mirek Topolánek či na textár Michal Horáček, ktorý zbohatol na stávkach.

Ak by z voličov tých neúspešných kandidátov, ktorí už podporili Drahoša, aspoň polovica v druhom kole volila proti Zemanovi, Zeman, ktorý už nemá veľmi kde nabrať nových voličov, môže skončiť porazený. Tri najväčšie postavy českých ponovembrových politických dejín sa na Hradčanoch postupne vystriedali a táto éra by sa teraz definitívne uzavrela. Neuzavrie sa tým však kríza českej politiky a tradičných politických ideológií. Miloš Zeman možno roky usilovne prikladal pod kotlom, sám by však na vyvolanie takého rozkladu nikdy nestačil.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby