Komu to prospieva?

To sme sa to teda dopracovali! Policajti, ktorí vymáhali „všimné“, sa vyhnú trestom kvôli rozhodnutiu jedného zo senátov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

16.01.2018 22:00
debata

Už v máji 2014 uznali dvoch bývalých príslušníkov Policajného zboru v Tornali za vinných zo zločinu prijímania úplatkov a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Po pondelňajšom verdikte sú však oslobodení spod obžaloby.

Nie je to prvý prešľap tohto druhu, ktorého sa dopustil dovolací senát na čele s exministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom. Pritom vo svojom zdôvodnení nespochybňuje podstatu korupčného škandálu mužov zákona, ale to, že ich vyšetrovala sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Samozrejme, že sa tak členovia senátu nerozhodli na základe ega svojho šéfa, ale údajne iba preto, „lebo sa riadili svojím vedomím, presvedčením, ústavou a medzinárodnými dohovormi“.

Iný senát mal na to diametrálne odlišný pohľad. Preto už v septembri 2015 zvolali, ako si to poriadok vyžaduje, Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu, ktoré Harabinovi nedalo za pravdu. Ten však vo svojej márnomyseľnosti oficiálne zjednocujúce právne stanovisko ignoruje. Takto si budú skorumpovaní policajti naďalej voľne behať po Slovensku, čo medzi ľuďmi nezvýši aj tak pošramorenú dôveru k vyšetrovacím orgánom.

Na druhej strane, už je najvyšší čas, aby ministerstvá vnútra a spravodlivosti i s Generálnou prokuratúrou zanechali malicherné spory o svoje kompetencie v tejto oblasti a po mnohých odkladoch sa konečne dohodli na tom, kto bude policajtov kontrolovať a vyšetrovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Najvyšší súd