Česká fidlovačka

Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol, že neprijme demisiu kabinetu Andreja Babiša do konca tohto pracovného týždňa, ako to pôvodne avizoval.

19.01.2018 08:00
debata (11)

Na Pražskom hrade zistili, že hlava českého štátu je taká zaneprázdnená prípravou na televízne duely pred druhým kolom prezidentskej voľby, že na podobné taľafatky ako česká vláda nemá čas.

Zeman má podľa najnovšej verzie prijať Babišovu demisiu na budúcu stredu, čiže tri dni pred rozhodnutím, kto bude v nasledujúcich piatich rokoch prvým občanom českého štátu. Jasnejšiu ukážku toho, ako je otázka budúceho prezidenta prepojená s otázkou budúceho premiéra, už nikto nepotrebuje.

Babiš má tak do budúcej stredy čas „premyslieť si“ svoju poznámku v televíznej diskusii po prvom kole prezidentskej voľby ohľadom Zemanových spolupracovníkov, lobistov s väzbami na Rusko a Čínu, Vratislava Mynářa a Martina Nejedlého. Jeho výzvu, aby sa ich prezident zbavil, dozaista na Hradčanoch neprejdú mlčaním: to by nesmel byť Zeman Zemanom.

Je možné, že vyjadrenie podpory, ktoré si Zeman od Babiša vymohol pred prvým kolom, sa pred druhým kolom ešte dočká reprízy.

Odsunutím prijatia demisie sa zároveň odsúva poverenie Babiša k druhému pokusu o zostavenie vlády, ktoré mu Zeman predtým sľúbil. Čo, samozrejme, neznamená, že Babiš nemôže využiť čas na ďalšie kolo rozhovorov o prípadnej vládnej koalícii. Len ho to necháva v neistote, či Zemanova podmienka, aby mu ešte pred vymenovaním nového kabinetu priniesol stojeden podpisov z parlamentu, zostane podmienkou jedinou.

Ako s prvými už stihol Babiš rokovať so sociálnymi demokratmi, s ktorými v minulom období vládol a ktorých vo voľbách v októbri so svojím ANO prevalcoval. ČSSD už nehovorí: nie s ANO, trvá však na tom, že nie s trestne stíhaným Babišom. Situácia je podobná ako so samotným stíhaním: Babiš nabáda parlament, aby ho vydal, jeho strana hlasuje do nohy proti tomu. Rovnako tu Babiš hovorí, že vo vláde sedieť nemusí, akurát vedenie jeho strany vzápätí vyhlasuje, že o žiadnom takom pláne neuvažuje. Zemanov prezidentský protikandidát Jiří Drahoš niekoľkokrát potvrdil, že nevymenuje vládu s trestne stíhaným premiérom či iným jej členom, ani vládu s komunistami či s xenofóbnou SPD Tomia Okamuru. Zeman, ktorý si žiadne takéto podmienky (zatiaľ) nekládol, je pre Babiša určite schodnejšou cestou. Je možné, že vyjadrenie „osobnej, nie straníckej“ podpory, ktoré si Zeman od Babiša vymohol pred prvým kolom, sa pred druhým kolom ešte dočká nejakej reprízy.

Politik, ktorý sa z trochu arogantného záchrancu českej ponovembrovej sociálnej demokracie postupne premenil až na prezidenta – kráľa konfliktov a politických nízkych pudov, medzitým rozbieha kampaň, akú od neho v podstate všetci očakávali. V Česku sa už objavujú plagáty a inzeráty spájajúce Drahoša s nekontrolovanou imigráciou, prípadne spájajúce ho s komunistickou tajnou políciou.

Niektorí komentátori už hovoria o ruskom rukopise. To však ani nebude potrebné. O tom, že Zemanov tábor nebude hrať čistú hru, predsa vopred vedeli tak jeho kritici, ako aj jeho obdivovatelia. Ide len o to, ktorí o týždeň nakoniec prevážia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #český prezident