Dva a pol percenta

Výber nových učiteľov je nesmierne dôležitý, lebo práve oni budú určovať kvalitu škôl v nasledujúcich desaťročiach.

22.01.2018 08:00
debata

Lenže o akom výbere a akej kvalite môžeme hovoriť, keď z 8-tisíc absolventov pedagogických fakúlt sa v základných školách každoročne zamestná iba 2,5 percenta z nich!

Pedagogické fakulty sa už dávno zmenili na veľkovýrobňu diplomov. Dostane sa na ne prakticky každý maturant bez prijímacích skúšok a vzhľadom na slabé finančné ohodnotenie v školstve sa drvivá väčšina snaží nájsť uplatnenie niekde inde v súkromnom sektore. A tak hoci na Slovensku máme značne prestarnutý pedagogický zbor a voľné pracovné miesta, mnohé školy ich majú problém obsadiť. Tak ako vo všetkom, aj tu sa prejavujú veľké regionálne rozdiely. Kým na strednom a východnom Slovensku nie je nedostatok pedagógov taký vypuklý – ba miesta sa tu často doslova dedia – úplne odlišná situácia vládne v Bratislave. Ak priemerná mzda v hlavnom meste dosahuje takmer 1 300 eur, tak iba ťažko bude mať niekto záujem o prácu za 600 – 700 eur.

O výstavbe bytov pre učiteľov už pred mnohými rokmi hovoril minister školstva Milan Ftáčnik. Zostalo však len pri slovách. Pritom je to zásadná vec, keďže náklady na bývanie tvoria v hlavnom meste podstatnú časť výdavkov. Ak človek zaplatí za podnájom väčšinu zo svojho platu, tak si rozmyslí, či zostane učiť, alebo sa rozhliadne po niečom inom.

V súčasnosti stojíme pred problémom, aby na našich školách mal vôbec kto učiť. Ak chceme, aby túto prácu vykonávali tí najlepší, treba spolu so znovuzavedením „sita“ pri prijímačkách, ktorým prejdú len tí najkvalitnejší, pristúpiť aj k zatraktívneniu tohto povolania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo