Samozrejmá voľba?

Po cirkuse, ktorý mal byť podľa komerčnej televízie Prima prvým z dvoch duelov kandidátov na hlavu štátu, začali české stávkové kancelárie meniť kurzy.

25.01.2018 20:00
debata (2)

Vyzývateľ Jiří Drahoš sa zo stávky na istotu stal tým, koho víťazstvo bude možno len o trochu, ale predsa väčším prekvapením, ako víťazstvo matadora Miloša Zemana.

Pravdaže, úvahy bookmakerov ešte nie sú vedeckým dôkazom Zemanovej prevahy. Pravda však je, že Drahošov výkon zoči-voči súperovi, ktorému spriaznená televízia vyšla v ústrety prostredím pripomínajúcim rozvášnenú rímsku arénu, neviditeľným moderátorom i výberom tém, na ktoré sa debata mala sústrediť, nebol oslnivý.

Úvahy o tom, že bolo od Drahoša chybou vyzývať Zemana na diskusiu, sú mimo. Voľby najvyššieho reprezentanta štátu nie sú korešpondenčný šach.

Čo bolo horšie, Drahoš nepadol starému demagógovi a jeho ukričaným fanúšikom za obeť „hrdinsky“. Nebol roztrhaný luzou preto, že by azda statočne trval na postojoch, ktoré sa jej nepáčili. Z debaty odišiel ako kandidát, ktorý sa publiku snažil priblížiť ako uhladenejší… Zeman. Od imigrantov cez držbu zbraní až po fajčenie v krčmách, Drahoš si podľa debaty vlastne nemyslí zasa nič také rozdielne od Zemana, akurát pritom nikoho zbytočne neuráža. A to je problém, ktorý by mal antizemanovský tábor znepokojovať ešte viac, ako neférový a bulvárny formát jednej diskusie.

Úvahy o tom, že bolo od Drahoša chybou vyzývať Zemana na priamu predvolebnú diskusiu, sú mimo. Keď Zeman vyhlasoval, že sa osobne nezúčastní na žiadnych debatách s protikandidátmi pred prvým ani pred druhým kolom, bol to prejav feudálnej arogancie, ktorý nemal zostať bez ohlasu.

Voľby najvyššieho reprezentanta štátu nie sú korešpondenčný šach. Priama interakcia kandidátov je legitímna a pre rozhodovanie voliča dôležitá súčasť procesu. I s rizikom, že sa ju môžu zaujaté a neprofesionálne médiá pokúsiť skresľovať. Od Drahoša bolo preto normálne a správne vyzvať Zemana na diskusiu.

Od voličov, ktorí majú plné zuby jedovatých rečí, ktorými Zeman z výšky Pražského hradu častuje menšiny, chudobných či aktivistov, jeho politických intríg a jeho nahováračiek s extrémnym okrajom českej politickej scény, sa očakáva samozrejmá voľba.

Drahošova profesionálna kariéra je úctyhodná. V prezidentských voľbách však pôsobí ako bezkrvný recitátor všeobecných právd, ktorý sa pod tlakom prispôsobuje tomu, kto naň tlak vyvíja. Niektoré mená z jeho poradného tímu vzbudzujú minimálne naľavo od stredu rozpaky, ak nie rovno obavy. Je však slušný, neprejavuje autoritárske sklony a nejde si na Hradčany liečiť životné mindráky či vybavovať politické účty. Ak systém nevylepší, aspoň ho nebude meniť na svoj osobný orientálny pašalík.

Otázkou je, pre koľkých voličov sú „veľké“ dôvody aj tými prvoradými a koľkí sa dokážu pre ne odosobniť od vlastných „prízemnejších“ motivácií, prečo voliť tak či onak, alebo prečo vôbec voliť. Pravda je, že napriek prieskumom i mechanickému zratúvaniu hlasov ostatných kandidátov Drahoš dobieha Zemana, nie naopak. A samozrejmá voľba nakoniec nemusí byť až taká samozrejmá. Spýtajte sa bookmakerov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #debata #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby