Štát pre oceliarne

Štát by sa mal v košických oceliarňach viac angažovať. Päťročné memorandum, počas ktorého sa americký U.S. Steel zaviazal v podniku zostať, sa končí.

27.01.2018 12:00
debata

Američania neoficiálne rokujú s Číňanmi. Aká by teda mala byť úloha štátu v celej transakcii a prečo sa tým má vláda vôbec zaoberať, keď ide o súkromný podnik?

Dôležité je, že je v štátnom záujme, aby košické oceliarne a ich zamestnanci prosperovali, lebo ide o celý región východného Slovenska. Košické oceliarne zamestnávajú okolo 10-tisíc ľudí a nepriamo cez subdodávateľov ďalších 2-tisíc.

V záujme investorov ako takých je, naopak, často len to, koľko peňazí v najbližších rokoch z podniku získajú. Mať oceliarne v EÚ môže byť pre Číňanov výhodné na to, aby svoje lacné produkty z Číny dokončovali na Slovensku a dávali im nálepku „made in EÚ“. Tým by sa vyhli clám. Košická fabrika sa však nesmie stať len určitým prekladiskom tovarov.

Štát ešte najbližších 10 rokov garantuje Američanom dotácie vo výške 14,8 milióna eur ročne. Ak tieto dotácie bude chcieť aj nový investor, je to pre štát príležitosť na rokovania. Prípadný nový investor musí garantovať, že bude investovať do obnovy zariadení, aby fabrika mala dlhodobú perspektívu.

Zároveň platí, že čím viac si Američania za akcie vypýtajú, tým radikálnejšie nákladové škrty bude nový investor robiť, aby sa dostal k vytúženému zisku a návratnosti miliardovej transakcie. Štát teda nemusí mať akcie v košickom podniku, ale vplyv na zamestnanosť a región si môže zaistiť aj cez nové memorandum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #oceliarne #U.S. Steel Košice