Nerovný tandem

Na pódiu spolu so staronovým prezidentom Milošom Zemanom stáli po vyhlásení výsledkov dvaja aktívni politici: Tomio Okamura a Milan Chovanec.

29.01.2018 22:00
debata (8)

Jeden je lídrom xenofóbnej SPD, druhý je dočasne menovaným lídrom sociálnej demokracie, ktorý sa chce na februárovom sneme ČSSD stať lídrom trvalým.

Pravdaže, obaja Zemana v prezidentských voľbách aktívne podporovali. Český prezident zasa už neraz ukázal, že dokáže byť lojálny k tým, čo sú lojálni k nemu – a málo ho pritom zaujíma, koho a čo predstavujú. Andrej Babiš, premiér vládnuci bez dôvery parlamentu a v demisii, medzi nimi nebol. Hoci on osobne pred prvým kolom a vedenie jeho strany ANO pred kolom druhým Zemana tiež podporili.

O tom, že Zeman s Babišom postupujú viac-menej ako tandem, sa v Česku začalo hovoriť ešte dávno pred parlamentnými voľbami koncom októbra minulého roka. Teraz sa však dynamika ich vzťahu zásadným spôsobom zmenila.

Zeman na svojom prezidentskom ihrisku zvíťazil definitívne. Keďže po tretí raz už kandidovať nemôže, má pred sebou päťročnicu, v ktorej sa nebude musieť viazať ničím, okrem ústavy (aj to sa ešte len uvidí). Na druhej strane, Babišovo víťazstvo na jeho parlamentnom ihrisku je stále ešte len nominálne. Teoreticky síce vládne, prakticky však zatiaľ iba z milosti prezidenta. Jediný Zeman ho môže urobiť riadnym premiérom a jediný Zeman sa pritom nebude ohliadať na to, či jeho hlasovacia stojednotka nepochádza od komunistov a okamurovcov.

Otázku, kto môže byť v takomto vzťahu nadriadeným a kto podriadeným, nevyriešia názory analytikov ani česká ústava. Zodpovedaná je tým, kto je Miloš Zeman. Prezident, ktorý na pódium vytiahol nielen Okamuru s Chovancom, ale tiež šéfa ČEZ, šéfa TV Barrandov či rusko-čínskych lobistov Mynářa s Nejedlým.

Prezident, ktorý príde na snem ČSSD osobne podporiť svojho lojalistu Chovanca, aby tak pomohol definitívne roztrhať stranu, ktorá sa od jeho dedičstva v uplynulých rokoch váhavo, ale predsa snažila emancipovať. Prezident, ktorý národoveckým, xenofóbnym a protieurópskym slovníkom pred voličmi maskuje fakt, že nezosobňuje žiadnu reakciu na globalizáciu, ale len boj proti jej západnej podobe v mene víťazstva tej východnej.

Vzťah prezidenta s oligarchom bude určite zložitý. Buď sa Babiš podvolí a Česko čakajú nebezpečné časy. Alebo sa bude snažiť vzdorovať a Zeman ho rozomelie na prášok.

Vzťah takéhoto prezidenta s oligarchom, ktorý nie je až taký ochotný zúčastňovať sa na kultúrnych vojnách proti Bruselu, bude určite zložitejší ako jeho vzťah s pravicovými rasistami či ľavicovými karieristami. Buď sa Babiš podvolí a Česko čakajú nebezpečné časy (referendum o zotrvaní v EÚ na cameronovský spôsob atmosféru dozaista nevyčistí, ako sa to snaží predstierať Zeman). Alebo sa bude snažiť vzdorovať a Zeman ho rozomelie na prášok. Aj preto bol Okamura na tom pódiu. Ako memento mori pre Babiša.

Prečo by Zeman teda nepredlžoval Babišov vládny mandát – nemandát až dovtedy, kým sa mu podarí zlepiť parlamentnú väčšinu? S Babišovou vládou má už určite svoje plány a pred sebou má po volebnom víkende dosť času na to, aby si ich patrične vychutnal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman