Krivenie histórie

Nielen súčasná nacionalisticko-konzervatívna vláda vo Varšave, ale aj tie predchádzajúce veľmi citlivo reagovali na označovanie nacistických koncentrákov na území Poľska okupovanom hitlerovcami za „poľské tábory smrti“.

31.01.2018 09:00
debata (5)

Rovnako ako keď ktosi najväčšiu vraždiacu fabriku vo svetových dejinách Auschwitz-Birkenau označuje za Osvienčim, inak prívetivé mestečko v jej blízkosti.

To by už mohli títo autori používať cynický nemecký nápis nad bránou tábora Arbeit macht frei rovno v poľštine Praca czyni wolnym (Práca oslobodzuje), akoby ho vymysleli a realizovali miestni ľudia. Poliaci svoje výhrady vyslovujú oprávnene, lebo to navodzuje dojem, akoby oni boli zodpovední za zverstvá páchané na miliónoch Židov, antifašistov, Rómov, homosexuálov či zajatcov Červenej armády.

Ide o jednu stranu mince novely zákona, ktorú v piatok prijal poľský Sejm akurát v predvečer Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Tou druhou je to, že napriek tomu, že sa väčšina Poliakov počas okupácie správala hrdinsky, mnohí s nemeckými nacistami kolaborovali. Podobne ako časť obyvateľstva v obsadených pobaltských štátoch a na Ukrajine.

V Rige a Kyjeve teraz oslavy niekdajších Hitlerových prisluhovačov tolerujú či dokonca ich vydávajú za národných hrdinov. Vo Varšave sa našťastie takouto zvrátenou cestou nevydali. Zákon, ktorý by mal ešte schváliť aj Senát, však už samotné podozrenie zo zrady vlastných občanov nielenže nepripúšťa, ale môže sa podľa neho trestať až trojročným väzením.

Vládna strana Právo a spravodlivosť si za jeden zo svojich cieľov stanovila ochranu dobrého mena Poľska. V poriadku, ale na úkor objektívneho bádania holokaustu? Nijakými paragrafmi sa nedajú prepisovať dejiny, nech už boli akokoľvek komplikované a kruté.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #koncentračný tábor