Reálny a fake Trump

Keď pred rokom Donald Trump prehovoril pred Kongresom po prvý raz, médiá aj politickí oponenti sa chytali slamiek. Trump vtedy nasadil optimistický tón, v kontraste k pochmúrnej vízii zničenej Ameriky, ktorú maľoval vo svojej inauguračnej reči mesiac predtým. A tak ho väčšina pochválila aspoň za civilizovanosť a miernosť prejavu. Američania sú však dnes o ročnú skúsenosť bohatší.

31.01.2018 22:00
debata (6)

Aj tentoraz si každý kritický divák vydýchol od úľavy, keď Trump ani raz nevypadol zo scenára a nezabrúsil do nesúrodých voľných asociácií ako už toľkokrát predtým. Všetci však už dnes majú jasno v tom, že Trump čítajúci z monitora nie je reálny Trump.

Že nech by čítajúci Trump stokrát opakoval heslá o jednote a prekonávaní názorových rozdielov, skutočný Trump je ten, ktorý krajinu stihol rozdeliť takou hlbokou priekopou, na akú sa málokto pamätá.

Reálny Trump je ten, ktorý vyhlásil, že dobrí ľudia boli na oboch stranách zrážky nacistov s obhajcami ľudských práv v Charlottesville. Že čierni atléti, ktorí kľačia pri americkej hymne, aby upozornili na policajné násilie voči menšinám, sú „zkur…synovia“, ktorých je treba odpratať z ihriska.

Africké krajiny označil za „shitholes“ a tvrdí, že Amerika by mala radšej prijímať imigrantov zo štátov ako Nórsko. Reálny Trump chce stavať nezmyselný a drahý múr na hranici s Mexikom.

Reálny Trump sa detinsky vysmieva svojim oponentom. Tým, ako stavia na hlavu termín „fake news“ (ako keď naši kotlebovci nazývajú všetkých ostatných fašistami), nielen paušálne napáda domáce médiá, ale poskytuje alibi tyranom celého sveta pri represiách voči novinárom.

V snahe zvrátiť vyšetrovanie pozadia jeho kampane a jeho predošlých pokusov o marenie spravodlivosti podkopáva bezpečnostné štátne inštitúcie, v čom mu výdatne pomáhajú jeho pomocníci spomedzi republikánov.

Reálny Trump sa chystá využiť ohlasované investície do infraštruktúry na privatizáciu všetkého, čo ešte sprivatizované nebolo, aby tak látal diery vo verejných financiách, ktoré spôsobia jeho daňové škrty pre korporácie a najbohatších z bohatých.

Nech by Trump stokrát opakoval heslá o jednote a prekonávaní názorových rozdielov, skutočný Trump je ten, ktorý krajinu stihol rozdeliť hlbokou priekopou.

Táto znalosť reálneho Trumpa spôsobila, že kým republikáni si išli ruky vytlieskať, demokrati zostávali počas prejavu chladní. Aj to, že keď si pre neho typickým spôsobom pripísal zásluhy o znižovanie nezamestnanosti (za rok od jeho nástupu pritom pribudlo najmenej pracovných miest od roku 2010) a vypichol pritom klesajúcu nezamestnanosť čiernych Američanov, členovia „kongresového čierneho výboru“ mrazivo mlčali.

Pred rokom, len pár dní nato, ako v prejave vyzýval na optimizmus, začal Trump cez Twitter púšťať nezmysly o tom, že Barack Obama nezákonne odpočúval jeho Trump Tower. Koľko mu potrvá tentoraz, aby zo seba striasol hranú štátnickosť?

Keď niekto ešte aj dnes tvrdí, že nevie, ktorý Trump je reálny a ktorý „fake“, asi mu niet pomoci. Dobrou správou pre ostatných je, že počet tých, čo súhlasia s tým, ako vykonáva úrad, bol za prvý rok najnižší v histórii takýchto meraní. Zlou správou je, že preto ešte neprestane byť prezidentom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #Donald Trump #prejav o stave únie