Nezhavranení bratia

Za socializmu bol taký vtip. Rus hovorí: „Rozdelíme sa po bratsky.“ Slovák odpovedá: „Niéé, radšej napoly.“

09.02.2018 10:00
debata

Majetok federácie sa v roku 1993 rozdelil po bratsky, v pomere dva ku jednému. Už to tak býva, že mladší brat vždy obíde skrátka, hoci nie naprázdno. Slováci však ukázali charakter: nebedákali, nebehali po medzinárodných arbitrážach, zobrali do batôžka, čo bolo a vykročili do sveta. Lietať ani plaviť sa na vlastnom sa nedalo – všetko zostalo pripísané Prahe. Náš vtedajší premiér, majster politickej skratky, sa vyjadril takmer poeticky: „Slováci stratili Prahu, ale získali celý svet.“ To druhé sa, žiaľ, celkom nenaplnilo, našťastie ani to prvé.

Ambasády sú nielen nehnuteľný majetok, ale aj predĺžená ruka štátu. Československo za trištvrte storočia existencie nakúpilo či postavilo v cudzine desiatky objektov na účely diplomacie alebo zahraničného obchodu. Pri ich delení išlo o nezanedbateľné peniaze, ale aj o obyčajné ego. Pokušenie pohádať sa s väčším bratom o majetok bolo reálne.

V ľudových rozprávkach sa bratia nepohodnú pre majetok, hoci malicherný. „Bodaj ste zhavraneli,“ hovorí matka, a jej slová zavážia čoby kamene. Slováci sa zhavraneniu našťastie vyhli, aj tú neférovosť s vlajkou s modrým klinom sme preglgli, hoci nezabudli. Zostaňme veľkorysí: ak nás niečo vytiahne z bažiny budúceho sveta, tak je to veľkorysosť.

Po rozdelení federácie Slovensko získalo rad zaujímavých objektov, napríklad v Moskve, Budapešti, New Yorku, Bukurešti. Podedilo však aj také, čo boli skôr na oštaru: Aden, Harare, Kábul. Ale určite sme nezačali s prázdnymi rukami, ako bývalé sovietsko-bratské republiky, ktorým Moskva nedopriala ani tie kľučky na dverách.

Teraz však hlavné. Diplomacia je stále menej o impozantných budovách a čiernych limuzínach. Väčšinu sveta zaujíma nie to, čo štát vlastní, ale čo vie iným dať alebo aspoň ponúknuť. Slovensko-český príbeh nezhavranenia, v dnešnom svárlivom svete asi jedinečný, valorizuje našu štátnu prestíž tak, ako to nedokáže žiaden hmotný majetok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZSSR #federácia #rozpad Česko-Slovenska