Veľká téma

O dvojakej kvalite potravín, ktoré vyrábajú nadnárodné spoločnosti, sa hovorí už dlho. Brusel túto tému spočiatku nevidel ako problém, respektíve vnímal ho tak, ako ho interpretovali vplyvní lobisti. Tí vysvetľovali problém dvojakej kvality potravín rozdielnymi chuťami európskych národov!

11.02.2018 15:00
debata (2)

Každý slovenský spotrebiteľ, ktorý ochutnal potraviny alebo použil pracie prostriedky kúpené v Rakúsku a na Slovensku, už dávno zistil, že tá istá značka negarantuje vždy to isté. Identické výrobky sa líšili zložením a obsahom najkvalitnejších ingrediencií. Teraz by mal týmto výrobným a obchodným praktikám nastať koniec. Európska legislatíva ich má označiť za nekalé.

Zmene pomohli slovenskí politici, ktorí z dvojakej kvality urobili európsku tému. Osvojil si ju sám šéf Európskej komisie, ktorý jej dal zelenú. Na jednotnom trhu by nemali byť spotrebitelia diskriminovaní tým, že sa im v rovnakom obale za tie isté peniaze, neraz dokonca drahšie, budú ponúkať menej kvalitné potraviny.

Politicky atraktívna téma však má na Slovensku aj svoj rub. Je ním ponuka kvalitných domácich potravín v obchodoch. Už roky upadá, vlani po prvý raz klesla pod 40 percent. Našou tragédiou nie je len to, že spotrebiteľom v obchode núkajú akože rovnaké západoeurópske potraviny, no najmä fakt, že oslabené potravinové hospodárstvo ich ihneď nie je schopné nahradiť. Nuž a ako to urobiť, to je skutočne veľká téma slovenskej politiky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #dvojaká kvalita