Každý slovenský spotrebiteľ, ktorý ochutnal potraviny alebo použil pracie prostriedky kúpené v Rakúsku a na Slovensku, už dávno zistil, že tá istá značka negarantuje vždy to isté. Identické výrobky sa líšili zložením a obsahom najkvalitnejších ingrediencií. Teraz by mal týmto výrobným a obchodným praktikám nastať koniec. Európska legislatíva ich má označiť za nekalé.
Zmene pomohli slovenskí politici, ktorí z dvojakej kvality urobili európsku tému. Osvojil si ju sám šéf Európskej komisie, ktorý jej dal zelenú. Na jednotnom trhu by nemali byť spotrebitelia diskriminovaní tým, že sa im v rovnakom obale za tie isté peniaze, neraz dokonca drahšie, budú ponúkať menej kvalitné potraviny.
Politicky atraktívna téma však má na Slovensku aj svoj rub. Je ním ponuka kvalitných domácich potravín v obchodoch. Už roky upadá, vlani po prvý raz klesla pod 40 percent. Našou tragédiou nie je len to, že spotrebiteľom v obchode núkajú akože rovnaké západoeurópske potraviny, no najmä fakt, že oslabené potravinové hospodárstvo ich ihneď nie je schopné nahradiť. Nuž a ako to urobiť, to je skutočne veľká téma slovenskej politiky.