Polená pod nohy

Vplyvní predstavitelia Slovenska občas dokážu urobiť veci, nad ktorými sa rozum zastavuje, a preto sa ešte aj spojenci v NATO chytia za hlavu.

13.02.2018 22:00
debata (8)

Jeden náš niekdajší veľvyslanec v bruselskom sídle aliancie sa postavil proti finančnej podpore zaujímavého medzinárodného projektu istej slovenskej mimovládnej organizácie. Diplomati z ostatných krajín NATO si mysleli, že ide o zlý žart, ale pán ambasádor naozaj povedal NIE.

Niečo podobné sa teraz deje priamo v Bratislave. Vedenie ministerstva obrany pod palcom SNS nesúhlasilo so služobnou cestou úradníka na mesačnú stáž o strategickej komunikácii do Garmisch-Partenkirchenu.

Nakoniec obetoval celoročnú dovolenku, aby mohol nastúpiť na odborný pobyt vo významnej americko-nemeckej organizácii, ktorá platí všetky náklady, takže od rezortu obrany nepotreboval ani euro. Vybrali ho pritom spomedzi stoviek záujemcov.

Diplomati USA a Nemecka pôsobiaci na Slovensku to nevyslovia síce verejne, ale keď sa o zatrhnutí cesty dozvedeli už predtým, ako informácia vyšla najavo, hovorili o hanbe a o šoku. Vedenie ministerstva neustúpilo, radšej bude žiť v hanbe. S vedomím, že nijako prijateľne nemôže verejne vysvetliť, prečo úradníkovi zaplo na semafore červenú.

Táto kauza žiaľ nie je ojedinelým problémom, ktorý vytvárajú činitelia na obrane spojení so SNS. Normálny chod silového rezortu už dlho veľmi pokrivkáva. Polená pod nohy úradníkovi, ktorý robí u štátneho tajomníka, zapadajú do mozaiky „opatrení“ národniarov proti tomuto nominantovi Mostu-Híd.

Vedenie ministerstva mu napríklad v istej chvíli neumožnilo zvolávať porady a robilo prekážky pri plánovaných dôležitých cestách do zahraničia.

Naberie minister či priamo šéf SNS odvahu objasniť, o čo tu ide? Veď Andrej Danko pred voľbami opakoval slová „hrdo, odborne, slušne“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SNS #USA #NATO #obrana #Most-Híd #Andrej Danko #nominant