Balíčky preverí prax

Zrkadlo každému sociálnemu balíčku nastaví prax. Politici by mali predvídať a zavedené opatrenia pružne vylepšovať. To, čo je jasné už teraz, je, že príplatky za nočnú či víkendovú prácu boli schválené v kvalitnejšej podobe ako úľavy na 13. a 14. platy.

14.02.2018 22:00
debata

Vláda musí pri odvodoch a daniach konať citlivo, keďže ide aj o udržateľnosť verejných financií v dobrých (terajších), ale aj horších časoch.

Navyše, prikazovať niečo firmám je pri trhovej ekonomike zložité. Preto je úlohou štátu skôr vylepšovať svoje služby, budovať infraštruktúru, najmä diaľnice, či zapájať dlhodobo nezamestných aj dotáciami do aktívneho trhu práce.

Nariadené vyššie príplatky za víkendovú a nočnú prácu fabriky či obchodníci zvládnu. Pri klesajúcej nezamestnanosti sa tak či tak musia cez vyššie platy biť o ľudí.

Ide o podporné opatrenie. V súčasnosti totiž aj tak ľudia najväčší nárast platu získajú zväčša zmenou zamestnania, aj keď na východe či juhu stredného Slovenska sa vyberať stále veľmi nedá.

Odvodové a daňové úľavy na 13. a 14. platy sa však nenastavili dobre. Zákon podmieňuje úľavy tým, že tieto platy budú aspoň vo výške priemernej mzdy zamestnanca. Tá je v hrubom okolo 1 000 eur. Podľa prieskumov však firmy koncoročné odmeny vyplácajú doteraz v priemernej výške 118 eur.

Vyplatiť dvakrát ročne po 1 000 eur si môžu dovoliť vari automobilky a IT firmy, ktorým zákon nahral. Zamestnanci v malých firmách si nepolepšia a spoliehať sa niektorí z nich budú len na vyššie nočné a víkendové príplatky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úľavy #nočná smena #sociálny balíček #13. a 14. plat