Ochrancovia agentúry

Ruskí občania, ktorí sa snažili rozoštvávať americkú verejnosť, šíriť dezinformácie a povzbudzovať nedôveru Američanov k demokratickým inštitúciám, používali ukradnuté čísla sociálnych poistiek, falošné kontá na platobnej bráne PayPal a pod falošnými identitami organizovali demonštrácie. Tieto fakty treba opakovať zakaždým, keď sa podaktorá očarená duša pokúsi v diskusii zahrávať celú vec do autu.

18.02.2018 20:00
debata (16)

Tieto fakty sú totiž hlavným dôvodom, pre ktorý túto trinástku jednotlivcov a tri ruské firmy, ktoré kampaň organizovali, v piatok obvinil úrad špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera. Krádež identity a utajená činnosť namierená proti volebnému systému je totiž zločinom rovnako v Spojených štátoch, ako by bola zločinom v Rusku či kdekoľvek inde.

Na týchto faktoch sa nič nezmení úvahami o tom, či Donald Trump s ruskou kampaňou spolupracoval vedome alebo nie, pretože ich pred voľbami dočasne spájal spoločný cieľ. Ich existenciu nevymaže ani mudrovanie o tom, či takzvaná trollovská farma pod názvom Agentúra pre internetový výskum so sídlom v Petrohrade pracuje pod dohľadom Vladimíra Putina alebo nie. Princíp hodnoverného popretia, ktorý poznajú politici i bývalí dôstojníci tajných služieb, napovedá, že písomné dôkazy o priamom napojení na ruského vládcu neexistujú – asi tak, ako my na Slovensku nikdy nenájdeme písomný dôkaz o tom, kto prikázal uniesť Michala Kováča mladšieho…

Zostanú len dedukcie založené na tom, že bez Putinovho súhlasu v Rusku žiadna podobná operácia nie je možná, nieto ešte, aby nerušene prebiehala celé roky, a na tom, že tú agentúru priamo financuje jeden z Putinových ľudí.

Lenže navlas tak, ako v prípade nášho únosu, podobné dedukcie a úvahy sú i tu druhotné. V prvom rade platí, že sa stal zločin a že sú známi jeho priami páchatelia aj ich organizátori. Známe sú motívy aj odpoveď na otázku cui bono (v koho prospech). Známi sú dokonca aj tí, ktorí sa už druhý rok snažia prekričať diskusiu o tejto veci a vyhlasujú, že podvod nie je to, čoho sa dopustila skupina ruských občanov, ale to, že sa niekto snaží vec vyšetriť.

Trumpova neochota pripustiť, že zvíťazil vo voľbách, ktoré boli pod útokom, má ďalšie následky. Agentúra v Petrohrade pracuje nerušene ďalej. Načo mať ochranu Putina, keď vás chráni prezident USA?

Medzi nimi je na prvom mieste americký prezident, ktorý po celý čas tvrdil, že vyšetrovanie ruskej stopy je honbou na čarodejnice a teraz, keď sú na svete obvinenia, zasa vyhlasuje, že sú dôkazom o jeho nevine, pretože ruská operácia sa začala skôr, ako on ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru. Skromne mlčiac o tom, že jeho bývalého bezpečnostného poradcu a šéfa jeho kampane čaká dlhé väzenie a že niektorí ďalší z jeho ľudí sa už výmenou za miernejší postih priznali k tomu, že zavádzali o svojich kontaktoch s Rusmi.

Nehovoriac o jeho pokusoch zmariť výkon spravodlivosti, čo je ďalším samostatným predmetom vyšetrovania Muellerovho tímu. Trumpova neochota pripustiť, že zvíťazil vo voľbách, ktoré boli pod útokom, má však ďalšie následky. Agentúra v Petrohrade pracuje nerušene ďalej. Načo mať ochranu Putina, keď vás chráni prezident USA?

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #dezinformácia