Priority života

Na to, že by muži odchádzali do dôchodku znovu ako 60-roční a matky vo veku 55 rokov, rýchlo zabudnime.

19.02.2018 09:00
debata (3)

Naši starí rodičia a rodičia, ktorí zažili vojnové i povojnové útrapy a vo všeobecnosti fyzicky tvrdšiu robotu v 50. a 60. rokoch, sú už mimo pracovného procesu. Úspešne sa darí i na Slovensku predlžovať priemerný ľudský vek, a preto je logické, že sa posúva aj čas vyhranený na zaslúžený odpočinok.

Ten problém netreba riešiť iba v súvislosti s nepriaznivým demografickým vývojom, jeho následkami na dôchodkový systém a napätú finančnú situáciu v Sociálnej poisťovni. Ide o celoeurópsky trend pracovať i v staršom veku z ekonomických aj zo spoločenských dôvodov, a potom za to dostávať dôchodok, ktorý postačí na dôstojný život v starobe bez toho, aby sme ostávali na milosť či nemilosť príbuzných alebo štátu.

V poslednom období sa na Slovensku veková hranica odchodu do dôchodku zvyšuje na základe zložitého vzorca rok čo rok približne o dva mesiace. Napriek tomu najmä naši muži patria v Európe medzi najmladších penzistov. Preto sa najnovšie hovorí o stanovení akejsi hornej hranice. Vraj by ju mal zaručovať ústavný zákon. Ale ktovie, ako sa bude situácia v tomto smere vyvíjať, povedzme, o desať rokov. Opäť sa bude meniť Ústava SR?

V Dánsku počítajú s tým, že vtedy budú odchádzať do penzie 74-roční, Holanďania a Taliani vo veku 71 rokov, Briti a Fíni zase 68… Nemali by sme však súťažiť v kladení si takýchto limitov. Skôr by spoločnosť mala venovať výrazne väčšiu pozornosť kvalite života, zlepšeniu zdravotnej starostlivosti, aby aj tí skôr narodení mohli byť čo najdlhšie výkonní a spokojní. A pochopiteľne, zamerať sa i na to, aby bol dostatok zmysluplnej práce pre každého, kto chce pracovať. Aj vo vyššom veku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #demografia