Uhranutí Babišom

Zjazd sociálnych demokratov v Hradci Králové nebol pre idealistov.

19.02.2018 22:00
debata (1)

Po štyroch rokoch vlády s Andrejom Babišom utrpela niekdajšia najsilnejšia strana v Česku šok, keď ju jej vládny partner prevalcoval vo voľbách. Dnes rieši dilemu, či to s Babišom neskúsiť znovu. Vitajte vo svete „realpolitik“. Alebo vo svete politiky bez zásad?

V morálnej a ideologickej rovine ponúka otázka, či má ČSSD znovu skúsiť vládu s Babišom, ľahkú odpoveď: Nie. Okrem toho, že premiéra v demisii trestne stíhajú pre podozrenie zo subvenčného podvodu, predstavuje oligarcha Babiš prototyp politika, voči ktorému by mala byť sociálna demokracia v principiálnej opozícii. Navyše je tu poučenie z minulej vlády, v ktorej Babiš z programu partnerskej ČSSD vykradol viaceré populárne návrhy a verejnosti podával všetky úspechy koaličnej vlády ako svoje vlastné. Kto by bol taký hlúpy a dúfal by, že opakovanie toho istého pokusu prinesie tentoraz nejaký iný a pre sociálnych demokratov lepší výsledok?

Bude pre ČSSD poslednou ranou, ktorá ju vysotí z parlamentu, opakovanie vlády s ANO, alebo ju pod päťpercentnú hladinu potopí skôr pobyt v opozícii?

Problém je, že Babišom nie sú uhranutí iba niektorí v ČSSD či prezident Miloš Zeman. Podľa februárového prieskumu agentúry STEM má jeho strana ANO podporu 32,5 percenta voličov. ČSSD zostáva na úrovni siedmich percent, na ktorú ju zrazili minuloročné voľby. Sociálni demokrati špekulujú, ako prežiť v prostredí, ktoré je dnes celé uhranuté Babišom: bude pre nich poslednou ranou, ktorá ich vysotí z parlamentu, opakovanie vlády s ANO alebo ich pod päťpercentnú hladinu potopí skôr pobyt v opozícii, v ktorej nemajú žiadnych spojencov?

Hosťujúci rečníci v tomto delegátom veľmi nepomohli. Zeman podľa očakávania sociálnym demokratom navrhol, aby umožnili Babišovi vládnuť a udržali sa tak v hre. Zároveň sa však vraj nemajú tlačiť na ministerské posty, aby sa „nezašpinili“. Problém je, že prezident sám svojimi intrigami a pomstychtivosťou výrazne prispel k dnešnému zúfalstvu ČSSD a aj teraz akurát lobuje za svojho spojenca Babiša. Aký význam z hľadiska zlepšenia volebných výsledkov tejto strany by malo vládnuť, ale zostať pritom neviditeľný?

Nebol by to Robert Fico, keby sa v prostredí, v ktorom má politická hmota prednosť pred politickým duchom, nerozbehol ako Orient expres. Vulgárna metafora o bordeli a dievčatách môže iba ak poslúžiť ako námet na trudnomyseľné úvahy pre členstvo Smeru: za čo ich má ich predseda? Českým sociálnym demokratom rovnako sotva pomôžu jeho víťazoslávne reči o potrebe hľadať si praktický program. ČSSD dnes nie je vstave vyhlasovať sociálne balíčky à la Smer, a o nejakom praktickom programe bude môcť beztak hovoriť až po tom, čo vyrieši otázku, či to bude program vládny, alebo opozičný.

Túto otázku zjazd v Hradci Králové nevyriešil. Na čelo sa dostal Jan Hamáček ako kandidát kompromisu. ČSSD podľa všetkého do vlády viac chce, ako nechce. Otázkou len zostáva, za akých podmienok. Medzi „realpolitik“ a politikou bez zásad je rozdiel. Možno občas menej zreteľný, ale vždy dôležitý. Asi ako rozdiel medzi stranou v problémoch a bordelom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ČSSD