Masochizmus

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sa v susednom Poľsku nachádza až 33 z 50 najviac znečistených miest v Európskej únii.

23.02.2018 22:00
debata (3)

Hlavným zdrojom znečistenia nie sú autá či priemysel, ale vykurovanie nekvalitným hnedým uhlím. Pokiaľ Varšava rýchlo neprijme opatrenia na zníženie znečistenia ovzdušia, našim severným susedom hrozí pokuta od európskeho súdneho dvora.

Napriek tomu, že situácia na Slovensku je oproti južnému Poľsku a Ostravsku neporovnateľne lepšia, vo vykurovacom období trápi smog aj viaceré oblasti u nás. Najhoršie sú na tom obce, ktoré lsa nachádzajú v inverzných údoliach. A tak paradoxne vzduch v týchto miestach, hoci mnohé ležia v lone prírody, obsahuje omnoho viac škodlivých prachových častíc ako povedzme v hlavnom meste, kde fúka silný vietor. Pritom situácia môže byť časom ešte horšia, pretože čoraz viac ľudí vykuruje pevným palivom, ktoré je lacnejšie ako plyn. V peciach neraz končí aj plastový odpad, ktorý už vonkoncom kvalitu vzduchu nezlepší.

Štát namiesto toho, aby podporoval riešenia, ktoré by viedli ľudí k hľadaniu ekologickejších alternatív, naopak, ťažbu hnedého uhlia ešte dotuje! Pritom už dnes je zrejmé (a ľahko spočítateľné), že útlmom ťažby hnedého uhlia by v rozpočte ušetril milióny eur ročne. Nemuseli by sme tak nelogicky dotovať niečo, čo nám škodí, ale mohli by sme ušetrené peniaze použiť na zlepšenie kvality ovzdušia. Poškodzovať sám seba, a ešte za to platiť, je masochizmus. Ak politici vyhlasujú, že robia všetko pre ľudí, tak by konečne mohli prejsť od slov k činom a s týmto masochizmom skoncovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #znečistenie #uhlie