Trump a zbrane: Kto platí, ten vládne

Kým budú peniaze od sponzorov palivom poháňajúcim politiku, riešenie spoločenských problémov bude závislé od vôle najbohatších korporácií.

25.02.2018 22:00
debata (9)

Diskusia o zbraňovej reforme v USA, ktorú pomohli nanovo rozpútať americkí školáci, v najlepšom prípade prinesie nejaké čiastkové zmeny. A aj ich trvanie môže byť len dočasné, než sa opäť nájde niekto, kto ich v Kongrese potichu vráti do predošlého stavu.

Zákony o financovaní politických kampaní a o lobingu umožňujú, aby prakticky každý mohol vidieť nitky spájajúce zákonodarcov so sponzormi. Verejnosť si tak môže zistiť, koľko miliónov vynaložila zbraňová loby prostredníctvom asociácie NRA na politikov, ktorí jej idú na ruku. Tak napríklad vo voľbách 2016 NRA minula asi 54 miliónov dolárov na republikánov, z čoho išlo 30 miliónov priamo na pomoc zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta. Tí, čo volajú po kontrole zbraní, vedia, na ktorých adresách majú kričať a skandovať. Smola je, že to je asi tak všetko.

Keď sa Trump vytasí s nápadom vyzbrojiť učiteľov, namiesto pobúrenia a posmechu konzervatívne médiá tento nezmysel rozrábajú ako návrh hodný diskusie.

K spomínaným peniazom treba prirátať ďalšie desiatky a stovky miliónov, ktoré prúdia od zbraňových lobistov do politiky tretími kanálmi, ale aj na dlhodobé ovplyvňovanie verejného diskurzu v Spojených štátoch.

Keď konzervatívci potrebovali argumenty proti interrupciám či LGBTI, vždy sa mohli spoľahnúť na sudcu Najvyššieho súdu Antonina Scaliu, ktorého vymenoval ešte Ronald Reagan a ktorý potom dlhé desaťročia až do svojej smrti v roku 2016 v justícii presadzoval republikánsku agendu. Bol to však práve nespochybniteľný konzervatívec Scalia, ktorý v prípade druhého dodatku ústavy o práve vlastniť zbraň jasne rozlišoval medzi „bežnými“ a „neobvyklými“ zbraňami, na ktoré sa podľa neho druhý dodatok nevzťahoval.

„Neobvyklými“ zbraňami boli pre neho práve také vojenské útočné zbrane, akú pred týždňom použil aj strelec na strednej škole vo floridskom Parklande: 19-ročný mladík, ktorý si legálne nemohol kúpiť pivo, zato poloautomatickú pušku AR-15 si kúpil legálne a celkom bez problémov.

Lenže peniaze už dávno posunuli všetko ďalej. Dnešní republikáni nemajú nijaký problém v mnohom konať v úplnom rozpore so svojou modlou Reaganom, a keby ešte žil Scalia, sám by najskôr zistil, že už nie je republikánom hlavného prúdu. Keď sa Trump pred nahnevanými študentmi vytasí s fantazmagorickým nápadom vyzbrojiť učiteľov, aby sa tak vraj zabránilo masakrom na školách, namiesto pobúrenia a posmechu konzervatívne médiá tento nezmysel rozrábajú ako návrh hodný skutočnej diskusie.

Tomuto nápadu chýbajú čo i len logické končatiny, na ktorých by potom mohol aspoň krívať. Aké odstrašenie? Strelci na školách do jedného končia zastrelením, samovraždou alebo tým, že ich chytia. Sú ako teroristi, ktorí nedbajú, či z akcie vyviaznu živí. A predstava, že pištoľou vyzbrojený profesor histórie či telocviku odrazí hrozbu vojenskej útočnej zbrane, je hodná fanúšika akčných krvákov s mdlejším rozumom. Alebo politika, ktorý slúži sponzorom: viac biznisu so zbraňami ako náplasť na priveľa biznisu so zbraňami… Čo viac si môže NRA priať?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Donald Trump #streľba na škole #zbraňová reforma