Vražda novinára

Z aktuálneho Eurobarometra vyplýva, že až 86 percent obyvateľov považuje korupciu na Slovensku za rozšírený jav a väčšina ju preto vníma ako veľký problém. A keďže doteraz nebola vyšetrená žiadna veľká korupčná kauza, je pochopiteľné, že na jednej strane stúpa frustrácia ľudí a na druhej strane rastú krídla tým, ktorí z nej profitujú. Ani jedno nie je dobré pre demokraciu, lebo ju to oslabuje.

26.02.2018 22:00
debata (24)

Spravodlivosť u nás kríva často na obidve nohy a v prípade osôb, ktorým sa darí kľučkovať medzi paragrafmi, rastie s jedlom chuť. Ide o veľa, a tak je možné, že strácajú akékoľvek zábrany – a neštítia sa ani takej veci, akou je vražda novinára. To na druhej strane zákonite vyvoláva otázku o charaktere nášho štátu.

Ak mala polícia na stole už niekoľko mesiacov trestné oznámenie od novinára kvôli tomu, že sa mu vyhrážali, treba sa pýtať, čo za tie mesiace urobila. Nečinnosť, podobne ako v prípadoch ohláseného domáceho násilia, ktoré sa končia smrťou, je trestuhodná.

Ak by sa potvrdilo, že vražda investigatívneho reportéra súvisela s jeho prácou, tak by šlo o bezprecedentný útok na demokraciu a slobodu tlače. V tom má premiér pravdu. Zodpovednosť však teraz leží na pleciach politikov a orgánov činných v trestnom konaní. Oni musia ukázať, že sme stále právny a nie mafiánsky štát, kde vládnu zákony a nie svojvôľa.

Táto vražda musí byť vyšetrená už len z toho dôvodu, aby sa Slovensko nezmenilo na eldorádo mafiánskych skupín, ktoré ak zostanú nepotrestané, tak budú zabíjať nevinných ľudí aj pre oveľa menej závažné veci.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka