Je to možné

Minister kultúry Marek Maďarič, v ktorého rezorte sú aj médiá, odstúpil. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zakázal informovať politikov o priebehu vyšetrovania dvojnásobnej vraždy. Pracovníci Úradu vlády SR Viliam Jasaň a Mária Trošková oznámili, že sa rozhodli opustiť svoje pracovné pozície.

28.02.2018 20:00
debata (13)

Majú tieto správy ešte nejaký zjednocujúci moment okrem toho, že sa, samozrejme, všetky týkajú vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá právom otriasa Slovenskom?

Maďaričov nedávny odchod zo straníckych funkcií a jeho mediálne výstupy jasne ukazujú, že niekdajšia dvojka Smeru sa usiluje dištancovať od diania vo svojej strane čo najviac, ako sa dá, bez toho, aby s ňou pritom stratil dotyk. Jeho demisia so slovami, že neodchádza zo strany a určite tým nechce nič odkazovať svojim kolegom vo vláde, je akoby logickým pokračovaním, i keď urýchleným tragickými okolnosťami.

Nestačí povedať, že Slovensko nie je mafiánskym štátom. Treba to aj dokazovať.

Lenže bez ohľadu na to, či Maďarič v druhom pláne očakáva, že jeho čas v Smere ešte príde, alebo nie, demisia v zmysle: spadne most a odstúpi minister dopravy, alebo, ako sme to už zažili i u nás, spadne vojenské lietadlo a rezignuje minister obrany, je správnym gestom. Vidno, že politická zodpovednosť za dianie v rezorte sa dá cítiť aj bez štekania o chýbajúcich dôkazoch a pilátovského umývania si rúk.

Čižnár správne vyhlasuje, že detaily o priebehu vyšetrovania závažného zločinu majú poznať tí, ktorí ho vyšetrujú, a v žiadnom prípade nie politici. Na jednej strane je jasné, že v situácii, keď opozícia od prvej hodiny zbiera raždie na politické hranice, premiér s ministrom vnútra chcú verejne dokazovať, ako im záleží na tom, aby sa vec vyšetrila.

To však musia dokazovať inak, nie tým, že budú pred kamerami a v prítomnosti prizerajúceho sa policajného prezidenta meditovať o vyšetrovacích verziách. A vôbec, nie je to po prvý raz, čo sa Robert Kaliňák neopanoval a začal tancovať na tomto tenkom ľade, a nebolo by to po prvý raz, keby sa na konci ten ľad opäť pod ním prelomil a on by sa veľmi čudoval, prečo ho všetci namáčajú do veci, s ktorou „nič nemá“.

Bez ohľadu na to, či bol odchod Jasaňa s Troškovou naozaj ich nápadom, alebo im trošku „pomohol“ premiér, ktorého k tomu začal vyzývať aj koaličný partner Most-Híd, je to dobrá správa. Tu nejde o to, že ich niekto spája s dvojnásobnou vraždou. Nezáleží dokonca ani na tom, či sa vôbec ukáže spojenie talianskej mafie práve s týmto zločinom.

Talianska mafia je vážnym problémom, aj keby nevraždila. To nie sú naši osamelí daňoví podvodníci a zopár ich skorumpovaných kamarátov. Je to systém, ktorý keď zakorení, korumpuje a ničí celú spoločnosť. Jasaň s Troškovou zavádzajú, keď svojím vyhlásením, že odchádzajú až do vyšetrenia „tohto prípadu“, myslia túto vraždu. Nie. Odídení musia byť pre vyšetrenie ich biznisu a vzťahov s členmi kalábrijských ro­dín.

Nestačí povedať, že Slovensko nie je mafiánskym štátom. Treba to aj dokazovať. Stredajšie správy boli povzbudením, že je to azda možné.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #vražda novinára Jána Kuciaka