Nôž na krku

Minister vnútra Robert Kaliňák je pre Roberta Fica a jeho vládu politická záťaž, ktorá časom nestráca hmotnosť. Práve naopak. Vracia sa ako ozvena a je to stále ťažšie a ťažšie závažie. Vie to Fico, vie to Kaliňák, vedia to koaliční partneri Smeru a vie to každý, kto sleduje slovenskú politiku.

01.03.2018 20:00
debata (56)

Tu nejde o výlevy postáv typu Ľubomíra Galka či Igora Matoviča. Už dávno nejde ani o to, či sú tie všemožné podozrenia vyslovované pri rôznych príležitostiach na adresu ministra vnútra dôvodné viac, alebo menej. Ide tu o obyčajnú politickú realitu. Fico môže proti nej protestovať, Kaliňák ju môže ignorovať, ona však ešte preto nezmizne.

Fico má problém, pretože musí opäť raz zvažovať, za čo mu Kaliňák stojí a za čo nie. A to spôsob, akým mu to naservíroval Most-Híd, možno označiť za gentlemanský. Béla Bugár má tiež svoj problém, pretože ak by sa mu (aj) kvôli Kaliňákovi mal rozpadnúť poslanecký klub Mostu-Híd, v ďalšom volebnom období by sme sa pravdepodobne mohli všetci tešiť na inú politickú verziu našich „parlamentných Maďarov“. Tú druhú, tú orbánovskú.

Fico má problém, pretože musí opäť raz zvažovať, za čo mu Kaliňák stojí a za čo nie.

No a ak by sa rozpadla vláda, čelíme možnosti, že sa u nás definitívne presadí mágia namiesto riadenia štátu, experimenty na piatich miliónoch pokusných morčiat namiesto ekonomickej politiky a pologramotné výkriky namiesto zahraničnej politiky. To všetko v atmosfére, v ktorej ľudia neveria v štát ani v spravodlivosť, pohŕdajú spoločenskými inštitúciami a pravda sa meria počtom lajkov na facebooku. S frajerským piskotom na perách a s pocitom morálneho zadosťučinenia ešte len potom zapadneme do neveselého obrazu dnešného Visegrádu…

A to bude zasa náš problém. Bez ohľadu na hulákanie internetu, bez ohľadu na to, ktorú z verzií dvojnásobnej vraždy považujeme za pravdepodobnú dnes a ktorú budeme za takú považovať zajtra. Bude to nová obyčajná politická realita, ktorá len tak ľahko nezmizne. Ak sa ktorýkoľvek politik pasuje za zodpovedného, musí takú možnosť brať smrteľne vážne. Pretože Fico, samozrejme, nemá pravdu, keď hovorí, že jeho tretia vláda nemá alternatívu. Má. Napríklad tú vyššie opísanú.

Polícia spolupracuje so všetkými možnými zahraničnými partnermi. Generálny prokurátor i policajný prezident pripustili aj vytvorenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ešte prv, ako to verejne vyslovil Bugár. Naša pôdohospodárska platobná agentúra spolupracuje s Európskou komisiou pri previerkach podozrivých agrodotácií. Do veci je zainteresovaný OLAF. Očakávame, že sa vyrieši vražda a očakávame tiež, že nezostane len pri tom. Je úplne jasné, že na riešenie je tu toho oveľa viac, a nikto nesmie mať bianco šek či imunitu. V Smere, Moste, či kdekoľvek inde.

Lenže ešte stále je tu tá obyčajná politická realita. A nech budú politici vyplakávať o tom, kto z nich ktorému prečo prikladá nôž na krk, koľko budú chcieť, stále bude platiť, že ten najväčší nôž majú na krku obyvatelia Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Most-Híd #Smer #Robert Kaliňák #vražda novinára Jána Kuciaka