Dobrá obchodná vojna?

Burzové indexy po celom svete sa začali opäť otriasať. Lenže odkedy newyorská burza prednedávnom „zradila“ Donalda Trumpa, ktorý sa celý rok chvastal rastom cien akcií, akoby to bol priamy dôkaz kvality jeho politiky, americký prezident sa o indexy prestal zaujímať.

02.03.2018 22:00
debata (2)

O čo sa zaujímať neprestal, je obecenstvo Fox News. A keď sa v jeho obľúbených programoch začali objavovať inzeráty amerických lobistov požadujúcich dovozné clá, prezident sa rozhodol. Vo štvrtok boli narýchlo do Bieleho domu zvolaní predstavitelia priemyselných odvetví, ktorým oznámil, že na budúci týždeň podpíše zavedenie 25-percentného cla na dovozy ocele a 10 percent na dovozy hliníka.

Čo tam po spojencoch, čo tam po varovaniach ekonómov, ktorí sa bez výnimky zhodnú, že čím viac obchodu, tým lepšie. Darmo, Fox News je viac, ako transatlantické spojenectvá.

Bez výnimky a celoplošne, pretože, ako to vysvetlil, len čo by sa udeľovali nejaké výnimky, otváralo by to príležitosti na ich zneužívanie. V Trumpovom svete by teda čínski výrobcovia lacnej ocele, ktorí by boli pod clami, exportovali svoj tovar sprostredkovane cez Európu či Kanadu.

Akurát, že dovozy z Číny, na ktorú v tomto ohľade Trump zosielal hromy-blesky ešte počas svojej predvolebnej kampane, tvoria len asi dve percentá všetkého dovážaného hliníka a asi jedenásť percent dovážanej ocele do Spojených štátov. Znamená to, že tarify zasiahnu v prvom rade najbližších amerických obchodných a bezpečnostných spojencov.

Tí asi nezostanú len pri pobúrení, ako to vidno z prvých reakcií. Efekt tak môže byť mnohoraký. Na jednej strane budú tvrdo zasiahnuté oceliarske a hlinikárske sektory v krajinách, ktoré exportujú do USA. Zároveň to však zdraží dovozy, od ktorých závisia americkí výrobcovia automobilov a iných priemyselných výrobkov. Tí budú musieť následne zvýšiť ceny, čím by sa ich vlastné exporty do celého sveta stali menej atraktívnymi, alebo začnú znižovať výrobu a prepúšťať zamestnancov.

A to, pravdaže, ešte nehovoríme o prípadnej odvete, ktorou by bolo recipročné uvalenie ciel na dovozy zo Spojených štátov do Európy, Kanady, Mexika či Ázie. Relatívne uzatvorená ekonomika, akou je práve tá americká, by nemusela recipročnými opatreniami v prvom slede utrpieť najviac. Dokonca by to mohlo dočasne posilniť dolár. Ak by sa však rozpútala obchodná vojna, v Bielom dome by nemali zabúdať na to, koľko amerických dlhopisov a pokladničných poukážok sa v uplynulých desaťročiach nazhromaždilo napríklad práve v čínskych rukách…

„Keď nejaká krajina (USA) stráca mnoho miliárd dolárov v obchode s prakticky každou z krajín, s ktorou obchoduje, obchodné vojny sú dobré a ľahko sa vyhrávajú,“ tweetoval včera ráno Trump. Áno. Čo tam po spojencoch, čo tam po varovaniach ekonómov, ktorí, ak sa vôbec na niečom bez výnimky zhodnú, je to téza, že čím viac obchodu, tým lepšie, a čo tam po tom, že analýza, ktorú si objednal Biely dom, ešte zďaleka nebola ukončená, keď sa prezident poponáhľal so svojím vyhlásením. Darmo, Fox News je viac, ako transatlantické spojenectvá. Najvyšší čas, aby si na to Európska únia i NATO zvykli.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hliník #oceľ #Donald Trump