Aby boli lepší ako my

V dnešnom prekomplikovanom svete bombardovanom polopravdami, lžami a hysterickými výkrikmi do tmy sa z mladých ľudí v najcitlivejšom veku stávajú pokusné králiky. Najmä keď v uponáhľanom tempe života si mnohí rodičia nenájdu pre dorastajúce deti čas a školstvo je na takej úrovni, na akej je.

03.03.2018 11:00
debata (5)

O ich skutočných postojoch k rozličným menšinám sa zväčša iba dohadujeme. Preto je dobre, že na túto tému urobilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva výskum so žiakmi základných a stredných škôl.

Výsledky potvrdili niekedy iritujúce trendy v spoločnosti, ale v niečom milo prekvapili. Napríklad, vyše 80 percent respondentov vo veku 11 až 19 rokov je presvedčených, že všetci ľudia by si mali byť rovní. Xenofóbne prejavy sa však šíria aj k nám, osobitne v súvislosti s rastom terorizmu a masovej migrácie.

Napriek tomu, že tieto problémy Slovensko zatiaľ obchádzajú, až 40 percent oslovených vníma moslimov negatívne a v prítomnosti osôb iných kultúr, vierovyznania či národnosti sa tretina necíti bezpečne. Nedôvera a strach z neznámeho môžu prerásť až k potrebe niekomu škodiť a spôsobovať mu bolesť.

Špecifický vzťah majú mladí Slováci a Slovenky tradične k Rómom a Maďarom, ale už aj k Ukrajincom. Kto vysvetlí tento fakt? Napriek manipulácii pofidérnych sociálnych sietí s konšpiratívnymi teóriami o celosvetovom sprisahaní židia vo výskume skončili dobre a k černochom sa 55 percent postavilo kladne! Iste k tomu prispela progresívna americká kinematografia. To je slovo do bitky aj pre slovenských autorov.

Súčasní tínedžeri raz prevezmú našu štafetu. Mali by sme sa usilovať, aby bolo medzi nimi čím čo najmenej takých, čo budú podporovať politický extrémizmus, náboženskú či rasovú nenávisť. Aby boli lepší, ako sme my.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #xenofóbia