Cesta do pekla

To, čoho sa celá Európa obávala, sa v nedeľu stalo realitou.

05.03.2018 20:00
debata (3)

Taliansko sa po voľbách dostalo do slepej uličky a nad krajinou sa vznáša hrozba chaosu. Cesta z politického patu vedie iba cez krehký kompromis, no v krajine rozdelenej na tri tábory sa akýkoľvek konsenzus hľadá len veľmi ťažko. A potom sa núka ešte druhá možnosť – opakované voľby. Lenže ako vieme z histórie, je oveľa pravdepodobnejšie, že tie by mohli ešte viac posilniť extrémistické sily. Tadiaľto cesta nevedie…

Roky sa vlečúca politická a hospodárska kríza na Apeninskom polostrove otvorila cestu populistom najrozličnejšieho druhu, ktorým sa úspešne podarilo vymazať politický stred. Prorocké slová historičky Anne Aplebaum, ktorá presne pred dvoma rokmi napísala, že sme dvoje alebo troje voľby od konca EÚ a liberálneho svetového poriadku, tak ako ho teraz poznáme, sa začínajú napĺňať. Klasické delenie na pravicu a ľavicu už prestáva fungovať, a kde len oko dohliadne, všade víťazia populisti.

Talianske voľby potvrdili aj celoeurópsky trend oslabovania ľavice. Na vzburu proti establišmentu sú dnešní „socdemáci“ príliš uhladení, príliš „salonfähig“. A tak ich hlasy prevzala Liga, ktorá sa stala najsilnejším hnutím na severe, zatiaľ čo juh ovládlo Hnutie 5 hviezd.

Príbeh Talianska je varovaním, že kombinácia pomerného systému, ktorý vplýva na nestabilitu vlád spojených s korupciou, ktoré sa následne snažia čo najrýchlejšie „nabaliť“, a kultúry zadlžovania sa je cestou do pekla. Ten, kto by mal recept, ako z tejto šlamastiky von, by mohol byť oslavovaný ako záchranca Talianska a celej Európy. Žiaľ, žiadny taký sa na obzore nečrtá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby