Vraždy podľa predlohy

Keď Vladimir Putin v pondelok navštívil Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), iste sa tam cítil sa ako doma.

06.03.2018 21:00
debata (6)

V minulosti FSB šéfoval a predtým pôsobil ako agent KGB, a tak mal nepochybne radosť, že práve na „domácej pôde“ mohol hrdo oznámiť, že v Rusku zmarili vlani činnosť viac ako 400 zahraničných agentov. Z pochopiteľných dôvodov sa už nepochválil, koľko ruských špiónov pôsobiacich v zahraničí poslali späť do Moskvy…

Prezidentské voľby v Rusku sa budú konať už na budúci týždeň, a tak novodobý „cár báťuška“ dal všetkým vedieť, že mu nič neleží na srdci viac ako ich bezpečnosť. Vie, že pospolitý ľud netúži po ničom tak ako po pocite bezpečia.

Ešte zaujímavejšie by však bolo počuť, ako sa „vyrovnali“ s tými špiónmi, ktorí prezliekli kabát a Rusku vypovedali poslušnosť. Tajné služby sú totiž miestom, kde sa zrada len tak neodpúšťa.

Preto každý špión, ktorý prebehne na druhú stranu, musí rátať s tým, že jeho život je v ohrození. Obzvlášť v krajine, kde prezident vytvoril systém, v ktorom sú akékoľvek odlišné kritické názory potlačované a ich autori následne kriminalizovaní.

Zhodou okolností, v ten istý deň, keď Putin rečnil, našli na lavičke v meste Salisbury na juhu Británie bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa, ktorý sa podľa všetkého priotrávil látkou Fentanyl.

V Británii za záhadných okolností umrelo už viacero bývalých ruských špiónov, no ani jeden prípad nebol poriadne vyriešený. Stopy však vždy vedú do Kremľa, ktorý sa so zradcami a nepriateľmi vedel vždy vysporiadať. K menám ako Georgi Markov či Alexander Litvinenko tak pravdepodobne pribudne ďalšie – Sergej Skripaľ.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #FSB