Trumpova vanička

Trumpove clá na oceľ a hliník dovážané do USA nedopadnú dobre. Prečo sa to stalo a aké to bude mať dôsledky, asi najlepšie vystihol šéf oceliarskej únie v Česku: "Trump so špinavou vodou z vaničky vylieva aj dieťa." Cynické prirovnanie, ale je za ním prenesená myšlienka. Problémom vo svete je čínska oceľ, a nie všetka. Vyššie clá pre Číňanov sú adekvátne a používa ich aj Európska únia. Peking nedodržiava normy pri životnom prostredí, polemizuje sa o ľudských právach, kvalite výroby a tak ďalej.

09.03.2018 20:00
debata

Ak americký prezident dá clo aj na oceľ z EÚ, ako to zatiaľ vyzerá, z vaničky by vylial vodu so všetkým a následky by neboli dobré pre nikoho. Donald Trump doteraz strašil. Na začiatku roka odborníci, ktorí ho pozorujú, tvrdili, že sa prejaví.

Strach z colnej obchodnej vojny po celom svete ukazuje, ako je svet na takýchto politikov nepripravený. Odrazu sa všetci predbiehajú v tom, ako si u Trumpa vyrokujú colné výnimky. Svetová obchodná organizácia (WTO) tvrdí, nech sa jej členovia so Spojenými štátmi pokúsia dohodnúť, a Nemci tvrdia, že USA porušujú pravidlá WTO. Dosť slušný chaos na to, koľko pravidelných zasadnutí o obchode politici v poslednom období absolvovali. Prečo nie sú stanovené jasné pravidlá? Komu toto vyhovuje?

Regulácia obchodu kríva vo svete dlhé roky. Každý má svoje bulharské metre na kvalitu a výrobné normy. Potom niet divu, že ľudia na globalizáciu nadávajú a hľadajú riešenia u rozličných politikov. Neschopnosť klasických politikov roky rozťať tieto problémy priviedla svet až k Trumpovi a jeho vaničke. Ak z nej vyleje všetko, bude zle, ale po čase sa bude dať opäť naplniť. Horšie bude, ak ju celkom rozbije.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #clo #hliník #oceľ #Donald Trump