Smrteľný hriech

Keby sa mal zostavovať zoznam smrteľných hriechov v politike, arogancia by v ňom musela figurovať kdesi navrchu. Arogancia mení šikovných ľudí na hlupákov a hlupákov činí neznesiteľnými. S aroganciou v politike sa dajú vyhrávať voľby, nedajú sa s ňou však ustáť krízy.

11.03.2018 22:00
debata (41)

Béla Bugár nemohol ignorovať hlasy zvnútra Mostu-Híd o odchode Roberta Kaliňáka z vlády. Zaznievali už pri samotnej tvorbe vládnej koalície a tentoraz už pre Kaliňáka akútne hrozil rozpad Bugárovho poslaneckého klubu. Prečo by mal ohroziť svoju vlastnú stranu kvôli ministrovi z inej strany, ktorého navyše sám vzal na vedomie len so škrípajúcimi zubami?

Výzvou na odchod Kaliňáka však zároveň hodil záchranné koleso Robertovi Ficovi, keď bol na to možno ešte čas. „Kebybolizmus“ je, pravdaže, ošemetná vec, no situácia by sa pre koalíciu určite nevyvíjala horšie, keby bol Smer svojmu partnerovi vyhovel v rozumnej lehote. Nevyhovel, pretože v Smere zjavne vyhodnotili situáciu úplne inak, a príčinou nemohlo byť nič iné ako arogancia, ktorou podcenili všetkých naokolo.

Prešiel týždeň, a ten týždeň priniesol nielen verejné zhromaždenia, ale aj príval nových podozrení. Isteže platí, že verejnosť ešte nepozná páchateľov a motív dvojnásobnej vraždy a nevie, koľké z tých podozrení sa nakoniec ukážu ako opodstatnené. Platí však i to, že v čase neistoty ľudí nič nerozdráždi viac ako arogancia mocných. Teórie o Sorosovi, majdanoch a dlažbových kockách zneli ako náhodne zachytené vysielanie z nejakého paralelného vesmíru. Tí, čo im veria, Smeru nepomôžu, a ostatných mohol nimi akurát tak odohnať.

S aroganciou sa nedajú ustáť krízy. V čase neistoty ľudí nič nerozdráždi viac ako arogancia mocných.

Opakovanie známych vecí má na tomto mieste zmysel preto, lebo vysvetľuje, ako sa zmenila situácia medzi okamihom, v ktorom Bugár predostrel svoju požiadavku, a okamihom, v ktorom si s ním Fico sadol za rokovací stôl. Vysvetľuje i to, že Bugár dnes pravdepodobne žiada viac zmien ako pred týždňom. Ak v Smere strávili ten týždeň utvrdzovaním sa v presvedčení, že keď vydržia dostatočne dlho ignorovať realitu, ona zmizne, potom tretiu vládu, v ktorej sú hlavným článkom, nezachráni nikto a nič.

Inak povedané, ak v mene Smeru vo víkendových debatách hovoril viac Viktor Stromček, podľa ktorého je vláda „absolútne stabilná“ a netreba ľudí otravovať predčasnými voľbami, potom sa tých volieb dočkajú skôr, než sa nazdajú. Ak v mene svojej strany hovoril viac Peter Pellegrini, ktorý opakoval, že sú pripravení na zmeny vo vláde, ešte majú možno šancu pokračovať.

Na otázku, či budú pokračovať, v tejto chvíli ešte odpoveď nepoznáme. Už teraz je však zrejmé, že najdôležitejšou bude vzápätí otázka, ako budú chcieť pokračovať. Pretože arogancia neumožňuje iba korupciu, odcudzenie politiky a verejnosti či nedôveru v štát. Na aroganciu umierajú politické strany, ale aj demokracia. A žiadne opodstatnené obavy z mizérie, ktorá ich chce nahradiť, ich vlastnú vinu nezmažú.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018