Kam kráčame?

Bude na Slovensku viac Európy alebo menej? Rozhodne sa o tom v Berlíne a v Paríži a tiež v Bratislave a v ďalších štátoch, kde na jednej strane stoja tradičné hodnoty politikov a na druhej extrémizmus. Plány na vytvorenie jadra EÚ začínajú meškať, čo nie je dobrý signál. Na vine majú byť nedokončené rozhovory o vytvorení nemeckej vlády.

11.03.2018 20:00
debata (7)

Nič lepšie ako členstvo v Európskej únii a eurozóne sa Slovensku nemohlo od roku 1993 prihodiť. Aj vďaka tomu zažívame v súčasnosti najlepšie ekonomické obdobie. Na druhej strane je pravda, že Brusel zďaleka nie je dokonalý. Pri dobrých myšlienkach kohézie a pomoci chýba viac pružnosti či väčší zmysel pre realitu v jednotlivých štátoch.

Už to, že formovanie jadra EÚ trvá dlho a stále nie sú konečné návrhy, nie je dobré. Ak by návrhy na stole boli, možno by si viac Európy zvolili vo voľbách v uplynulých mesiacoch Rakúšania či Taliani. A voľby čakajú aj Maďarsko, ale aj Rusko a ktovie, možno onedlho aj Slovensko, ak koalícia neustojí súčasnú krízu. Slovensko bolo doteraz ostrovom stabilného eurooptimizmu v strednej Európe. Čo bude však ďalej? Vražda novinára a jeho partnerky ľudí dostala do ulíc.

Zatiaľ nie je jasné, čo bolo motívom dvoch desivých vrážd. Teda prečo vlastne vrah alebo objednávateľ takto konal? Jasná stopa nie je a vynárajú sa aj otázniky, či sa vôbec nájde, je nevyhnutné, aby sme čo najskôr poznali páchateľa.

A ako to v tejto situácii bude so Slovenskom a s jadrom EÚ? Šancu teraz cíti šéf SaS Richard Sulík. Ten v roku 2016 „zažiaril“ v nemeckej televízii, keď spochybnil Angelu Merkelovú, tvrdo odmietol migrantov a povedal, že eurofondy tak korumpujú, že by bol za to, aby ich Slovensko prestalo čerpať…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #jadro Európskej únie