Osobný príspevok

Pravdu povediac, keď o vás váš šéf povie, že váš odchod je vaším osobným príspevkom k stabilite, nie je to až taký kompliment, ako by si azda myslel Robert Fico, keď takto komentoval rezignáciu Roberta Kaliňáka. Ale to je už jedno. Otázka, ktorá visela vo vzduchu, znela takto: budú v Moste-Híd Kaliňákov pád komentovať slovom: „Predsa“ alebo slovom: „Neskoro“?

12.03.2018 19:31
debata (20)

Čo sa Mostu-Híd týka, týždňovým otáľaním Smeru sa problém prežitia vládnej koalície stihol premeniť na problém prežitia celého projektu Bélu Bugára. Nie je nijakým tajomstvom, že pre regionálne a miestne štruktúry v mestách a obciach je takpovediac priama linka na Bratislavu v podobe členstva v koalícii mocnejším argumentom pre zotrvanie, ako pre samotnú bratislavskú základňu, ktorá svoje priority hodnotí trochu inak. A tajomstvom tiež nie je, že tí prví sú viac Híd a tí druhí viac Most.

Ak by mala mať vláda šancu pokračovať či dokonca dovládnuť v riadnom termíne, musela by sa personálne od tej dnešnej líšiť viac.

Zužovať dianie v Moste-Híd na nejaký „konflikt maďarskej a slovenskej časti“ by, samozrejme, znamenalo zavádzať, pretože tu nejde o rozdielnu národnosť, ale rozdielne priority. Napokon, podobné rozdiely medzi centrom a vidiekom možno nájsť takmer v každej strane, bez ohľadu na to, či je „čisto slovenská, alebo iná“. Nedá sa však poprieť, že nech už konflikt vyvolalo čokoľvek – v tomto prípade vonkajšie okolnosti – osoby a obsadenie sú náhodou práve také. V praxi by to mohlo znamenať, že ak sa Most-Híd začne rozpadávať, mediálne známe bratislavské postavy odídu do iných slovenských strán, zatiaľ čo vidiek zostane ako možná korisť pre „echt maďarskú“ SMK. Kde by bolo v prípade takéhoto vývoja miesto pre samotného Bugára?

Pre opozíciu je pochopiteľne jedinou správnou odpoveďou tá druhá, čiže „neskoro“. Kto chce, môže dumať nad tým, že v očiach OľaNO, SaS či kollárovcov by si Fico nijako nepolepšil, ani keby Kaliňáka donútil odísť hneď v prvý deň. Opozícia chce vládu zhodiť ešte pred riadnym termínom volieb a nahradiť ju svojou vlastnou. Je to legitímne, i keď pohľad na našu opozíciu nie je, jemne povedané, nijako povznášajúci.

Ficov Smer mal však konať promptne nie kvôli OľaNO, ale kvôli svojmu koaličnému partnerovi, ktorý situáciu vyhodnotil realistickejšie ako on. A predovšetkým, promptne mal konať kvôli verejnosti. Tá časť z nej, ktorá Kaliňákov „osobný príspevok k stabilite“ už dnes nijako neocení, sa totiž po celý ten týždeň zväčšovala, a nie naopak.

V týchto dňoch už na Slovensku niet stability, ku ktorej by bolo možné prispieť zhodením jednej figúrky. Ak by mala mať vláda šancu pokračovať či dokonca dovládnuť v riadnom termíne, musela by sa personálne od tej dnešnej líšiť viac. Na úvahu o tom, ako by sa mala líšiť aj v iných, než len personálnych veciach, niet na tomto mieste dostatok priestoru.

Alebo nás čakajú predčasné voľby, ktorým bude predchádzať kampaň, o akej sa nám možno ani nesnívalo. Zdá sa, akoby sa už všetci na ne začínali pripravovať.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Smer #Robert Kaliňák #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018