Odpoveď

Na otázku, či na záchranu vlády stačilo, aby odišiel Robert Kaliňák, už poznáme odpoveď. Slovensko čakajú predčasné voľby, otázkou už len zostáva, kedy.

12.03.2018 23:49
debata (61)

Béla Bugár si myslí, že najvýhodnejšie bude, keď sa na tom dohodne samotná vládna koalícia, pretože nechce celkom prenechať iniciatívu prezidentovi či hysterickej opozícii. Robert Fico si, súdiac podľa jeho zamietavej odpovede Bugárovi, zrejme myslí, že výhodnejšie práve bude, keď budú predčasné voľby Smeru vnútené okolím a okolnosťami.

Z týchto postojov možno už teraz vycítiť náznaky, ako bude vyzerať predvolebný naratív oboch strán. Pokiaľ Bugár Fica nepresvedčí ani spoločne s Andrejom Dankom, ktorý sa na predčasné voľby očividne teší, voľby nás čakajú tak či onak. Akurát to už nebude v réžii vládnej koalície.

Samozrejme, nikto dnes nemôže tušiť, ako voľby dopadnú. Uznesenie Republikového predstavenstva Mosta-Híd o predčasných voľbách napríklad nateraz zachránilo jednotu Bugárovej strany. Inou otázkou je, či bude Most-Híd zastúpený aj v povolebnom parlamente.

Neznámou dnes tiež je, čo urobí takýto vývoj s elektorátom Smeru. Strana, ktorá už mala svoje najväčšie volebné úspechy evidentne za sebou, môže ísť po posledných udalostiach do kolien, nastať však môže aj presný opak. Práve preto hrá dnes každý svoju vlastnú hru. Bugár na spoločný postup, Fico na pozíciu zo všetkých strán bitého a Andrej Danko…na Andreja Danka, ako vždy. Najnovšie fantázie predsedu SNS o „tretej ceste pre Slovensko“ by stáli za samostatnú glosu. Nie však teraz.

Samozrejme, naša parlamentná opozícia hrá tiež len samú seba. Ako vždy. A to je problém, ktorý sa v pondelok určite nevyriešil. Ten môžu riešiť iba voliči. Čoskoro sa aj dozvieme, kedy.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018