Iný spôsob uvažovania

Prezident Donald Trump je správny chlap. S oponentmi, ani len potenciálnymi, sa nepára. Pošle ich k vode alebo odídu sami a on to jednoducho oznámi na sociálnych sieťach, tak sa to dnes robí. Za posledných pár týždňov opustilo Biely dom päť ľudí: hovorca Josh Raffel, osobný asistent John McEntee, riaditeľka tlačového oddelenia Hope Hicksová, ekonomický poradca Gary Cohn.

14.03.2018 07:00
debata

Podozrivo nakopené „fukoty“ Trump odmietol označiť za chaos, naopak, nazval to prejavom „veľkej energie“. Piatym odídencom je najnovšie minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Trump okamžite ohlásil jeho nástupcu, má sa ním stať šéf CIA Mike Pompeo. Veľká energia sa nekončí ani tu: prezident „tweetol“ aj to, že ho vystrieda doterajšia námestníčka Gina Haspelová a stane sa tak prvou ženou na čele Ústrednej spravodajskej služby.

Tillersonov vyhadzov vlastne neprekvapuje, hoci bývalý minister rátal s tým, že vo funkcii zotrvá aspoň tento rok. Trump svoje rozhodnutie cestou na obhliadku prototypov hraničného múru v Kalifornii kulantne komentoval, že s „Rexom majú „iný prístup“, čo vlastne Rex potvrdil už v lete, keď Donalda označil za „poondeného debila“. Nezhodli sa prakticky na ničom – či už išlo o prístup k Severnej Kórei, alebo k jadrovej dohode s Teheránom, ktorú uzatvoril ešte Barack Obama a na ktorej dodržiavaní Tillerson trval. Ako sa však ukazuje, Donald Trump má na všetko vopred jasne vyprofilovaný názor a ľudí, ktorých kritické poznámky by mohol aspoň brať do úvahy, jednoducho len nahradí tými, ktorí mu dokonalo odkývajú každé slovo. Tak je to aj v prípade nastávajúceho ministra zahraničných vecí Mika Pompea, s ktorým má „veľmi podobný spôsob uvažovania“.

Raz darmo, v kamarátstvach i v politike by malo platiť, že nesúhlasným názorom hodno načúvať v záujme vlastnom i všeobecnom. To by však veľké egá museli veľkú energiu vkladať do iného spôsobu uvažovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Rex Tillerson