NÁZOR: Protest

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej priviedla do ulíc masy ľudí. Kým prvý pochod bol pietnou spomienkou na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu, druhý protest, ktorý sa konal minulý piatok, mal už jasné politické posolstvo: demonštrujúci požadovali odchod Roberta Kaliňáka i Roberta Fica. Hoci obe podmienky boli splnené (čo sa pred týždňom azda nikomu ani len neprisnilo!), pre časť verejnosti je výmena na poste premiéra a ministra vnútra stále nepostačujúca.

16.03.2018 07:00
debata (39)

Organizátori piatkového mítingu a jeho účastníci akoby nechceli pochopiť, že moc v tomto štáte je odvodená od parlamentu. Možno majú pocit, že predčasné voľby boli už na spadnutie a to, že prezident Andrej Kiska prijal demisiu Roberta Fica a zostavením novej vlády poveril Petra Pellegriniho, považujú za „podraz“, a preto sú nahnevaní.

No nech je ich hnev akokoľvek veľký, musia mať na zreteli, že tak ako je legitímnym právom ľudí vyjadriť v uliciach svoj nesúhlas, tak i vláda svoju legitimitu opiera o parlamentnú väčšinu. A keďže nový kabinet disponuje 79 hlasmi, „hra na povalenie vlády sa skončila“.

Bolo by minimálne slušné, keby tí, čo sa dožadujú slušnosti, akceptovali ústavný rámec, v ktorom sa pohybujeme. V opačnom prípade sa dostávame na veľmi nebezpečnú šikmú plochu. A z minulosti vieme, aké dôsledky to môže mať, keď sa niekto pokúša získať moc nátlakom a pomocou ulice. Na upokojenie emócií by bolo vhodné, keby na post ministra vnútra bola vymenovaná osoba, na ktorú nepadá žiaden tieň podozrenia, že je to „Kaliho“ človek, a ktorá bude garanciou, že brutálna vražda bude vyšetrená.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protesty #vražda novinára Jána Kuciaka #demisia Roberta Kaliňáka #vládna kríza 2018