Pozor na skratky

Fotografie vysmiateho Roberta Fica, podávajúceho svoju demisiu prezidentovi s výrazom niekoho, kto práve slávne zvíťazil, pochopiteľne mnohým ľuďom zdvíhajú tlak a búria internetovú žlč. K tým fotografiám však patrí aj záznam príhovoru Andreja Kisku ešte po jeho stretnutí s Petrom Pellegrinim. Prezident tesne po tom, čo mu Pellegrini priniesol zoznam podpisov potvrdzujúcich, že vládna koalícia má ešte stále v Národnej rade väčšinu, totiž naozaj znel, akoby ho ústavnosť celého koaličného manévru na tom všetkom poburovala najviac.

16.03.2018 20:00
debata (9)

Samozrejme, že spory Fica s Kiskom neustanú. Neustanú dovtedy, kým budú obaja v politike. Výmenou na čele vlády sa však otvára aspoň možnosť na to, aby tieto spory nemali podobu rozkolu medzi najvyššími ústavnými činiteľmi. Kto zvíťazil v akom štádiu a kto zvíťazí nakoniec (a čo má byť tým koncom?), sa ešte len uvidí. Nateraz však platí, že Fico si odchodom z exekutívy rozviazal stranícke ruky, zatiaľ čo prezident je naďalej zviazaný funkciou. A tak bol vo štvrtok vytočený, zatiaľ čo Fico sa vo štvrtok škeril.

Agresívnych exhibicionistov vyhľadávajúcich každú príležitosť je u nás dosť na to, aby ich nebolo možné ignorovať.

Antonino Vadala bol medzitým ponechaný vo väzbe až do rozhodnutia o vydaní talianskym úradom. Ak sa preukáže jeho napojenie na medzinárodný obchod s kokaínom organizovaný talianskou mafiou, bude to dodatočný argument pre podozrenia o zlyhaní našich bezpečnostných orgánov aj bez toho, aby sa rovno potvrdilo, že ٰNdranghetta mala niečo so smrťou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Žiadna vláda, ani tá Pellegriniho, by na to nemala zabúdať.

Bélovi Bugárovi medzitým chodia nechutné výhražné odkazy a v Žiline sa ktosi pokúsil podpáliť tamojšiu budovu Smeru. Má niekto tú odvahu tvrdiť, že žilinskí smeráci si to naaranžovali sami a má niekto tú drzosť mávnuť rukou a povedať, že Bugár iba dramatizuje? Robiť teraz skratku od takýchto agresívnych vyhrážok k organizátorom a účastníkom zhromaždení Za slušné Slovensko by bolo prirodzene nekorektné a nesprávne.

Lenže skratka od masových vášní namierených proti konkrétnym ľuďom k fyzickému násiliu voči nim existuje objektívne a netreba ju dokazovať nikomu, kto aspoň zavadil o dejepis a kto v médiách nesleduje iba správy o počasí. To najmenšie, čo môžu protestujúci urobiť, je takúto skratku opakovane a verejne odmietať, pretože agresívnych exhibicionistov vyhľadávajúcich každú príležitosť je u nás dosť na to, aby ich nebolo možné ignorovať. Stačí letmý pohľad do parlamentu, všakže.

Stará vláda je v demisii a nová sa ešte nevytvorila. Žiadne bezčasie však u nás nepanuje. Stále nevieme, kto a prečo zavraždil novinára a jeho snúbenicu, a stále nevieme, či a nakoľko u nás organizovaný zločin vystrkoval tykadlá smerom k politickej moci v štáte. Podozrení môžeme mať koľko chceme, to však ešte nie je dôkaz. Pozor teda na skratky, keď ešte nevieme, kam vlastne ideme.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #vládna kríza 2018 #demisia slovenskej vlády