Gosudar Putin

Časy, keď bolo Rusko veľmocou, ktorá mohla súperiť so Spojenými štátmi, sú nenávratne preč. Je len jedna oblasť, kde Moskva ešte drží krok s Washingtonom – a to vo vývoze zbraní.

18.03.2018 21:00
debata (56)

Prezident Putin sa pred voľbami síce pochválil novou raketou, no je to len slabá náplasť na roky stagnujúce hospodárstvo.

Asi najväčším problémom je to, že štruktúra ekonomiky sa za uplynulých 30 rokov takmer nezmenila. Krajina je stále závislá od vývozu ropy a pokles cien energií sa zákonite odrazil v prázdnejšej štátnej kase.

V čom teda spočíva tajomstvo úspechu Vladimira Putina, ktorého naposledy volilo 63,6 % národa? Je to predovšetkým kombinácia účinnej propagandy a apatie časti (najmä mestských) voličov. Veď načo ísť voliť, keď je v podstate dopredu všetko rozhodnuté? Otázkou teda nie je, či Putin zvíťazí, ale o koľko percent sa mu podarí urobiť lepší výsledok oproti roku 2012. Po masívnej mediálnej masáži, kde napr. v jednom z klipov strašil, že tí, čo sa nezúčastnia na prezidentských voľbách, budú nútení žiť s homosexuálmi, a po správach na sociálnych sieťach, že účasť štátnych zamestnancov a pedagógov je kontrolovaná, by bolo prekvapením, keby celková účasť i podiel odovzdaných hlasov pre „gosudara“ Putina neboli lepšie.

Jedinou nezodpovedanou otázkou tak zostáva, koľko rokov bude ešte Vladimir Vladimirovič vládnuť. Je dosť nepravdepodobné, že by roku 2024 len tak odišiel z Kremľa. Podľa toho, ako držal opraty moci uplynulých 20 rokov, keď sa formálne na prezidentskom poste striedal s Medvedevom, sa dá očakávať podobný scenár. Alebo sa možno inšpiruje svojím čínskym kolegom a bude vládnuť až do smrti…

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruské prezidentské voľby