Dohoda

Britská premiérka Theresa Mayová je od začiatku vyjednávaní o brexite v dosť nezávideniahodnej pozícii. Na jednej strane čelí euroskeptickému krídlu, ktoré je za okamžitý „tvrdý brexit“, na druhej strane vie, že sa musí dohodnúť s Bruselom. A potom je tu ešte Jeremy Corbyn, ktorý minulý mesiac prekvapujúco vyhlásil, že labouristi si želajú zotrvanie Británie v colnej únii s EÚ. V takejto situácii sa kompromis nehľadá ľahko.

19.03.2018 22:00
debata

Hoci sa zdalo, že Británia chce pri rokovaniach s EÚ vyberať iba hrozienka z koláča a na druhej strane, že únia bude presadzovať čo najtvrdší brexit, aby pôsobila dostatočne odstrašujúco pre každého, kto by mal v budúcnosti podobné úmysly, vyjednávači Michel Barnier a David Davis sa v nedeľu dohodli na „veľkej časti“ dohody, ktorá povedie k „riadnemu odchodu“ Spojeného kráľovstva z únie. Mnohým iste spadol kameň zo srdca, lebo akákoľvek dohoda je vždy lepšia ako žiadna.

Obe strany urobili určité ústupky – kompromis sa tak podarilo nájsť v otázkach týkajúcich sa finančného vyrovnania britských záväzkov voči únii a práv občanov EÚ po brexite.

Hovorí sa, že dokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič, no zverejnený text dohody o brexite premietnutý počas tlačovej konferencie, v ktorom prevládali farebne zvýraznené pasáže, na ktorých sa obe strany zhodujú, dáva nádej, že tento rozvod prebehne napokon dôstojne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová #colná únia