Štátnici a machri

V živote to zažil asi každý. Stretnete machra, ktorý vedie veľké reči, ale keď treba niečo spraviť, tak odrazu sa k tomu nemá. Takýchto machrov začína byť čoraz viac vidno aj v politike - v tej domácej aj vo svetovej. Postavíme, zaplatíme, znížime korupciu, odsúdime! Znie to chvíľu dobre. Ale keď si majú spomenúť, čo také postavili a koho vlastne odsúdili, tak zrazu nič.

26.03.2018 06:00
debata

Takýchto vreskľúňov sa na Slovensku v súčasnosti nájde viac v opozícii ako v koalícii. Aby sa vládni politici neocitli v jednom vreci, majú teraz dva roky na to, aby presvedčili, ako to myslia. Mnohí ministri súčasnej vlády úlohu štátnikov splnili.

Rozumné a pokojné vystupovanie je dôležité. Ale nestačí. Krajine sa teraz ekonomicky darí. Vo dvoch krajoch priemerné platy stúpli nad tisíc eur mesačne, nezamestnanosť sa blíži k piatim percentám, Slovensko má stále namierené do zreformovaného jadra Európskej únie.

To sú výsledky, ku ktorým prispela aj politická stabilita. Na druhej strane existujú neustále podozrenia z korupcie a machinácií so spriaznenými osobami. Akokoľvek by boli nafúknuté oproti tomu, aké to bolo za iných vlád, niečo na tom je. Hoci na jednej strane stoja usvedčení vládni politici a na druhej strane rovnako predtým usvedčení oponenti z radov opozície či z prezidentskej kancelárie.

Stále je rozdiel medzi usvedčenými štátnikmi a machrami. Vidno to aktuálne aj v Spojených štátoch. Voľakedy nám vtĺkali do uší, že je to nepriateľ, potom boli chvíľu vzor a teraz sa už niekedy ani nedá povedať, čo je vlastne lepšie.

Voliči v zmätku, ktorý si niekto objedná, stratia objektívny úsudok a zanevrú na štátnikov. Keď si to uvedomia, môže byť už neskoro.

Od nástupu digitálnych technológií však štátnici po celom svete strácajú a dopredu sa derú politici z radov extrémistov a populistov. Niektorí sa k extrémizmu otvorene hlásia, ešte horší sú však tí, čo zvyšujú hlas, no veľmi nenadávajú. Tvária sa, že majú program a na sociálnych sieťach sľubujú nesplniteľné.

To, ako to vyzerá, keď sa populista dostane do funkcie, vidno na zavádzaní ciel terajším prezidentom USA. Americký priemysel technologicky zaostáva a Donald Trump nalákal časť voličov na to, že opráši jeho zašlú slávu. Na tom by nebolo nič zlé, ak by argumentoval, rokoval a potom rozhodnutie podložil pevnými faktami.

Namiesto toho zo dňa na deň ohlási clá na oceľ a hliník dovážané do USA, no deň pred ich platnosťou dá na jeden a pol mesiaca výnimky aj pre EÚ. Niekto by si povedal: „Ale s tými politikmi cvičí!“ Lenže akciové trhy sú vystrašené, padajú, a to v kapitalistickom svete, žiaľ, znamená i straty pre bežných ľudí zamestnaných v daných sektoroch.

Trump navyše ponechal clá na tovar z Číny a tá prešla do colného protiútoku na americké tovary. Nik poriadne nevie, na čej strane je pravda, kto čo dotuje či obchádza normy kvality. Keď však colná prestrelka utíchne, každý si spočíta ekonomické a politické straty. Či zisky? Lebo dôležité krátkodobo bude, ako to kto celé odprezentuje.

A o to machrom v politike ide predovšetkým. Voliči v zmätku, ktorý si niekto objedná, stratia objektívny úsudok a zanevrú na štátnikov. Keď si to uvedomia, môže byť už neskoro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #vládna kríza 2018