Chorý návrh

Washington si už dávno nepamätá takú masovú demonštráciu ako uplynulý víkend. Na Pensylvánskej triede napočítali pol milióna študentov, učiteľov a rodičov. Ďalšie desaťtisíce protestujúcich pochodovali ulicami New Yorku a ostatných veľkomiest. V zahraničí sa konalo 840 zhromaždení solidárnych s požiadavkami Američanov, aby sa prijali účinné opatrenia na obmedzenie predaja útočných zbraní.

25.03.2018 22:00
debata (4)

Denne zaznamenávajú na území USA viac ako jednu masovú vraždu. O väčšine sa v zahraničnej tlači nepíše, na rozdiel od šokujúcich prípadov streľby v školách. Doteraz Biely dom akékoľvek návrhy na obmedzenie vyzbrojovania osôb zamietol odvolávaním sa na druhý dodatok Ústavy USA z roku 1791, ktorý zaručuje občanom vlastniť a nosiť zbraň.

Krvavý masaker z polovice februára na strednej škole floridského mesta Parkland, ktorý si vyžiadal 17 mŕtvych, pritom opäť ukázal, že vraždiaci mládenec mal doma celý arzenál zbraní – legálne. No pohár trpezlivosti pretiekol. Najmä po tom, čo zákonodarcovia a vláda stále hovoria iba o veľmi miernych obmedzeniach. Ani zvýšenie veku potrebného na kúpu strelnej zbrane z 18 na 21 rokov nehodlajú zaviesť, pretože s tým zásadne nesúhlasí Národná asociácia držiteľov zbraní, ktorá finančne dopomohla Donaldovi Trumpovi do najvyššieho úradu. Táto vplyvná loby však nemá tradičnú podporu iba medzi republikánmi, ale aj medzi demokratmi.

Prezident má svoj plán: vyzbrojiť učiteľov! Nie všetkých, iba fyzicky zdatnejších 20 percent. Na slovenských školách pôsobí takmer 80-tisíc pedagógov. Ktovie, koľko ich registrujú v USA. Ale ak by sa mala hoci iba pätina z nich vystrojiť pištoľami či poloautomatickými puškami, bol by to parádny kšeft pre Trumpových lobistov. Takže takáto militarizácia škôl by mala svoju logiku, hoci riadne zvrátenú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #držba zbraní