NÁZOR: Strojový kód

Bola by sa situácia po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvíjala inak, ak by sa o prípade od začiatku referovalo spôsobom, aký ukázal dozorujúci prokurátor? Ťažká otázka.

26.03.2018 20:00
debata (6)

Situácii by bolo napríklad určite prospelo, keby sme neboli svedkami tlačovej konferencie, na ktorej vtedajší premiér s vtedajším ministrom vnútra voľne rozprávali o pracovných vyšetrovacích hypotézach, zatiaľ čo vedľa stolíka s ostentatívne vyloženým miliónom postával policajný prezident a tváril sa, akoby ho to celé nijako nevyrušovalo. Hysterické vyhlásenia opozičných politikov škoda aj spomínať, lenže to ešte nesníma zodpovednosť z pliec vedenia vlády a polície.

Ak bol generálny prokurátor Jaromír Čižnár naozaj nasrdený na Tibora Gašpara a aj preto vydal zákaz informovať verejnosť o vyšetrovaní prípadu bez jeho povolenia a kontroly, dôvodom mohlo byť hneď prvé Gašparovo vyhlásenie. V ňom šéf Policajného zboru totiž prakticky bez zaváhania označil za najpravdepodobnejší motív dvojnásobnej vraždy novinársku činnosť Jána Kuciaka. Aby sme si rozumeli: už len preto, že všetci povolaní, vrátane dozorujúceho prokurátora, dodnes uvádzajú, že všetko nasvedčuje o úkladnej vražde na objednávku, možná súvislosť takej objednávky s tým, čo písal alebo o čom chcel písať Kuciak, sa prirodzene ponúka ako najpravdepodob­nejšia. My všetci si môžeme dovoliť rozumieť tomu práve takto. Najvyšší policajt v štáte by mal však formulovať svoje myšlienky tak, aby ich nemusel o pár dní dovysvetľovávať, meniť či odvolávať.

Najvyšší policajt v štáte by mal svoje myšlienky formulovať tak, aby ich nemusel o pár dní dovysvetľovávať, meniť či odvolávať.

Inými slovami, ak chceme hovoriť o hysterických výstupoch opozičných predákov, nesmieme zabúdať, že viac či menej hystérie bolo prítomnej vo vystúpeniach všetkých. Počnúc Tiborom Gašparom, cez Roberta Fica a Roberta Kaliňáka až po Andreja Kisku. A keď chceme dodať, že vzhľadom na okolnosti je to pochopiteľné, dodať musíme i to, že to spätne ovplyvňovalo tie okolnosti – len k horšiemu. Možno pochopiteľné, nie však ospravedlniteľné.

Ak by sa o prípade od začiatku referovalo v „strojovom kóde“ podobnom tomu pondelkovému, určite by to neovplyvnilo podozrenia z korupcie, pocit odcudzenia štátu ani vzrastajúcu nedôveru verejnosti v parlamentný politický systém. Pochopiteľne, nezabránilo by to ani vzniku a šíreniu teórií a špekulácií o samotnej vražde. Akurát by možno „zodpovedné orgány“ pôsobili trošku zodpovednejšie, čo je v podobných situáciách veľmi dôležité.

Keby sa malo napokon ukázať, že 'Ndranghetta nemá v tejto vražde prsty, nič to nezmení na dôležitosti informácie o tom, či a nakoľko presne kalábrijská mafia u nás pôsobila. Otázka však je, koľko ľudí je u nás otvorených aj nejakému inému možnému vysvetleniu. Kardinálnou, nepríjemnou, ale, žiaľ, vôbec nie nereálnou otázkou pritom zostáva, koľko ľudí je u nás pripravených na možnosť, že už len tie stratené prvé štyri dni medzi spáchaním vraždy a jej objavením zavinia, že objasnenie bude meškať. Možno mesiace, možno roky, a možno nepríde nikdy. Hystéria na to určite nikoho nepripraví.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka