Nuž, otvorme si oči

Otvorme oči a spoznajme svoju hriešnosť, vyhlásil v nedeľnej homílii počas omše v bratislavskej katedrále predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský.

26.03.2018 22:00
debata (25)

Hovoril to síce v súvislosti s ochranou počatého života, no vrchnosť katolíckej cirkvi by sa mala zamyslieť všeobecnejšie aj nad svojimi prístupmi k závažným spoločenským problémom v minulosti i súčasnosti.

Napríklad nad tým, že sa pri prípravách Sviečkovej manifestácie roku 1988 nezachovala práve heroicky, hoci išlo v prvom rade o oprávnenú požiadavku vymenovania biskupov pre roky neobsadené diecézy. Tichú demonštráciu vtedy organizovali ľudia z prenasledovaných náboženských spoločenstiev, a nie oficiálne cirkevné štruktúry, ktoré veriacich od toho odrádzali.

Slávnostný koncert pri príležitosti 30. výročia tejto udalosti však usporiadala KBS, ktorá naň pozvala aj hlavných predstaviteľov Kotlebovej strany (nie všeobecne poslancov NR SR). Preto prezident Andrej Kiska odmietol prísť do Reduty. Naozaj, zlo nemožno ani dodatočne legitimizovať spoluúčasťou s propagátormi totalitného režimu na takejto akcii. To KBS mohla v rámci deklarovanej „apolitickosti“ poslať pozvánku i zástupcom KSS.

Vo večernom príhovore na koncerte arcibiskup metropolita Zvolenský už síce tvrdil, že každá totalita je zlá, komunizmus aj fašizmus. Ale prečo boli takí ústretoví voči ĽS NS, ktorej čelní funkcionári dosiaľ velebia tisovský štát a Povstanie považujú za najčernejší deň našej histórie? Dnešný pápež František nekompromisne hodnotí hrubé chyby katolíckej cirkvi z nedávnej minulosti a na svoje bedrá preberá vinu za mnohých hriešnikov oblečených v sutane. Na to, ani na sebakritický postoj k ľudáckemu režimu slovenskí biskupi ešte nedorástli.Nuž, otvorme si oči.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Konferencia biskupov Slovenska #Stanislav Zvolenský