Náš priateľ Hans

Nedoceneným prínosom k porozumeniu na svete je personifikácia národov cez krstné mená. Zložité? Ale kdeže. Rus je Ivan, Angličan John, Čech hoci Honza. Symbolické meno obsiahne celú krajinu.

01.04.2018 20:00
debata

Hans-Dietrich Genscher (HDG), najdlhšie slúžiaci demokratický minister zahraničných vecí (18 rokov), nespochybniteľný Európan, otvorená hlava, zamlada na zozname členov nacistickej strany (ani také sa nevylučuje!). Na stretnutia s československým ministrom Bohuslavom Chňoupkom chodil ako na klavír. To, že vzťahy Prahy a Bonnu udržali ako-tak nad vodou, im už nik nevezme. Netromfovali sa kartami studenej vojny, ktoré však pre istotu nosili po vreckách: mníchovskú zradu a vojnové nároky v jednom, odsun sudetských Nemcov a Benešove dekréty v druhom.

Namiesto predkladania požiadaviek sa navzájom obdarúvali. HDG si do Bonnu odvážal brúsené sklo, Chňoupek do Prahy nemeckú elektroniku, pre potešenie svojho početného príbuzenstva. Keď potom HDG z balkóna spolkovej ambasády v Prahe oznámil tisíckam krajanov (sám bol rodák z Halle) natlačeným v areáli, že ich cesta na Západ sa otvorila, stal sa hrdinom, architektom nemeckého zjednotenia. Dederóni, ako sa im vtedy hovorilo, sa ozlomkrky evakuovali, zanechávajúc svoje trabanty v uličkách Malej strany, na budúce potešenie českých autoveteránklu­bistov.

HDG pravidelne rokoval aj s Andrejom Gromykom, v logike „reálpolitiky“. Reálne tie rozhovory prebiehali asi v nasledujúcom štýle. Gromyko: musí to byť takto, takto a takto. HDG: bude to inak, inak a inak. Gromyko: nie, urobíme to takto a takto. HDG: my to chceme inak a inak. Nakoniec sa dohodli aspoň na niečom – výsledkom bola aj Konferencia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, dnešná OBSE, ktorej bude Slovenská republika čoskoro predsedať.

HDG to vo funkcii „nedotiahol“ do vzniku samostatného Slovenska, chýbalo iba niekoľko mesiacov. Keby áno, určite by prišiel do Bratislavy medzi prvými a dostal by tu vysoké štátne vyznamenanie, podobne ako v Budapešti, vo Varšave či v Záhrebe. Lenže 26. marca 1993 nepricestoval na pracovnú návštevu Slovenska HDG, ale jeho nástupca Klaus Kinkel.

Záleží však naozaj na tom? Podstatné je, aby veľký Hans, nech sa jeho minister bude volať akokoľvek, zostával naším priateľom. A keď už sme pri dátumoch: Hans-Dietrich Genscher sa narodil 21. marca 1927 a zomrel 31. marca 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia