Obchody a ekonomika

To, že obchody boli cez sviatky zatvorené, je správne. To, že nie všetci sa s tým zmierili, je otázka plánovania, životného štýlu aj celkového nastavenia. Slovensko v súčasnosti zažíva ekonomický boom a je aj na štáte, aby sa to čo najväčšmi prejavilo na životnej úrovni ľudí. A sviatkovať si zaslúžili aj ľudia zamestnaní v obchodoch.

02.04.2018 22:00
debata (2)

Štát má zároveň tlačiť na to, aby sa regulácia neodrazila na nižších platoch ľudí zamestnaných v obchodoch. V súčasnosti sa deje A aj B. Obchody sa cez sviatky zatvorili práve v čase, keď rast platov v krajine a nízka nezamestnanosť nútia obchodníkov predháňať sa vo zvyšovaní miezd, a tie idú hore aj dvojciferným percentuálnym tempom.

Majú prečo, keďže platy v obchode patria dlhodobo k najnižším v krajine. Štát zároveň nariadil od mája zvýšiť príplatky za prácu cez víkendy, čo bude pre pracovníkov v obchode ďalšia kompenzácia.

Z dlhodobého hľadiska zatvorenie obchodov cez niektoré sviatky neublíži ani majiteľom obchodov, ani ekonomike.

To, že v piatok, nedeľu a pondelok boli obchody zatvorené a v sobotu potom zažili nával, je otázka plánovania. V susednom Rakúsku sú obchody cez sviatky tiež zatvorené, ako aj v nedele. Rakúšania si nakúpia vopred, keďže s tým počítajú. Na rozdiel od Slovenska sa v Rakúsku nenájdu politici, ktorí by sa zo zatvorených obchodov snažili masívne vytrieskať politický kapitál. A to sú v Rakúsku vo vláde ľudovci s extrémistickou politikou. Nech sa teda slovenskí liberáli, ktorí majú zjavne iný hodnotový rebríček, posadia cez sviatky za pokladnice a vyskúšajú si rozdiel medzi prácou a machrovaním v politike.

Z dlhodobého hľadiska zatvorenie obchodov cez niektoré sviatky neublíži ani majiteľom obchodov, ani ekonomike. To, čo by si ľudia kúpili na Veľký piatok, si kupúvajú vopred. Nikto nepríde ani o tržby, ani o dane, a ešte to všetko možno aspoň trochu potlačí niekedy šialený konzumný spôsob života. Každý teda nech si vyberie, čo chce. Ale štát je tu na to, aby biznisu určil mantinely.

Rovnako, ako sa v minulosti ukázali nápady na rušenie štátnych sviatkov zbytočné, pretože ekonomiku by to neposilnilo, zbytočná je aj kritika zatvorených obchodov počas sviatkov. Za rušenie sviatkov v minulosti lobovali najmä zamestnávatelia, ktorí tvrdili, že ekonomika za deň sviatku prichádza aj o 200 miliónov eur. V skutočnosti to boli účelové prepočty postavené na vode. Ak má fabrika objednávky, spraví všetko pre to, aby ich naplnila. Ak príde do cesty štátny sviatok, tak v ďalších dňoch zaplatí ľuďom nadčasy, aby sa zameškaná výroba dobehla. Ak by štát pristúpil na rušenie sviatkov, firmy by ušetrili na príplatkoch, ktoré inak musia ľuďom vyplácať, a za to v skutočnosti zamestnávatelia lobovali.

To, ako sa kto má, závisí od riešenia skutočných problémov, nie zdanlivých. Skutočné problémy – mzdové zaostávanie za vyspelejšími krajinami a donedávna aj vysoká nezamestnanosť – sa v posledných rokoch začali riešiť, aj keď je to stále len začiatok proeurópskej cesty Slovenska. Ľuďmi zvolení politici musia konať a regulovať chod štátu. Politici, ale aj bežní ľudia, zároveň musia oddeľovať zdanlivé a skutočné problémy a myslieť treba na triezve riešenia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #obchody #sviatky #majitelia #zatvorenie #Veľká noc