V prospech zamestnancov

Podľa nedávnej prognózy NBS slovenské hospodárstvo v najbližších troch rokoch porastie minimálne 4-percentným tempom. To je nepochybne skvelá správa. Z pohľadu zamestnancov však sama osebe nič neznamená, keďže ľudia už v minulosti na vlastnej koži pocítili, že výkonnosť našej ekonomiky sa automaticky nemusí premietnuť do rastu reálnych miezd.

05.04.2018 08:00
debata (1)

Teraz je však situácia predsa len trochu iná, čo nabáda k opatrnému optimizmu. Rozdiel je predovšetkým v tom, že „nie sú ľudia“. Okrem vysokého hospodárskeho rastu tak na rast miezd bude tlačiť predovšetkým nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.

Zamestnávatelia budú nariekať (kedy tak nerobili?) a upozorňovať na nebezpečenstvo, že mzdy rastú momentálne rýchlejšie ako produktivita práce, žiadna tragédia sa nedeje, lebo v minulosti bol trend presne opačný (reálne príjmy občanov Slovenska ani zďaleka nerástli tak rýchlo ako produktivita), takže teraz sa len vykompenzuje to, čo sa v minulosti „zanedbalo“. Naše mzdy, aj po zvýšení, budú stále iba tretinové oproti platom v Rakúsku či Nemecku.

To, že firmy neváhajú svojim zamestnancom pridať aj 10 – 15 % k platu, znamená, že na to majú a začínajú si konečne vážiť ich prácu. Pretože je až smiešne, keď dnes podnikatelia plačú, že nevedia zohnať ľudí s dostatočnou kvalifikáciou, no pritom v minulosti nehli ani prstom, aby takejto situácii predišli. Kvalifikovaní pracovníci narastú na stromoch a kto ich chce mať, musí investovať do ich vzdelávania. Model, keď stačilo všetky povinnosti hodiť na krk štátu a zisk si strčiť do vrecka, narazil zjavne na svoje limity. A momentálne z toho majú prospech zamestnanci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rast miezd