Putin na návšteve

Prvá zahraničná návšteva politika po voľbách je zvyčajne vyjadrením zahraničnopolitickej orientácie tej-ktorej krajiny, respektíve potvrdením priateľských zväzkov.

04.04.2018 21:00
debata (18)

Hoci ruský prezident Vladimir Putin ešte nebol oficiálne inaugurovaný, to, že si ako prvú destináciu po marcových voľbách vybral Turecko, je možné „čítať“ dvomi spôsobmi: V súčasnej situácii, keď Veľká Británia, EÚ, USA a ďalší spojenci vyhostili viac ako 140 ruských diplomatov, žiadny západný politik o stretnutie s ním nestojí, takže návšteva Ankary je do značnej miery z núdze cnosť (a nič na tom nemení ani správa, že Trump údajne pozval ruského prezidenta na schôdzku do Bieleho domu).

Na druhej strane, Rusko potrebuje spojencov. Napriek niekoľkým konfliktom v nedávnej minulosti (napríklad zostrelenie ruskej stíhačky v novembri 2015) sú momentálne vzťahy Moskvy s Ankarou nadštandardne dobré. Dôkazom toho je i frekvencia návštev Putina v Turecku. Za posledných sedem mesiacov tam zavítal už 3-krát.

Okrem toho, Putinovi vyhovuje, že jeho hostiteľom je autoritatívny vládca Recep Tayyip Erdogan, ktorý mu nebude vyhadzovať pred oči nejaké „taľafatky“ týkajúce a demokracie a ľudských práv. Naopak, ruského mocnára privítal so zatykačom na osem osôb, ktoré podľa Turecka stáli za vraždou ruského veľvyslanca v Ankare. Jednoducho povedané: rovný rovného si hľadá.

V neposlednom rade ide aj o geopolitiku. Keďže Západ ťahá v Sýrii za kratší koniec, tak sa proti existujúcemu triumvirátu USA – Izrael – Saudská Arábia, ktorý doteraz dominoval v tomto regióne, črtá nový trojspolok Rusko – Turecko – Irán, pod taktovkou Moskvy.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Vladimir Putin