Byt či nebyt

Národná banka Slovenska vo svojej správe z konca minulého roka varovala obyvateľov pred rekordne rýchlym zadlžovaním (najvýraznejším v rámci V4).

10.04.2018 08:00
debata (2)

V prípade zhoršenia ekonomického vývoja im totiž hrozí, že nebudú schopní splácať úvery, a ak by došlo k prasknutiu hypotekárnej bubliny, ceny nehnuteľností by klesli. Na krku by im tak zostali byty, ktoré by nedokázali splácať, no keby sa im ich aj podarilo predať, tak len so stratou. Rok 2008, keď finančná kríza a následný prepad cien nehnuteľností obrali ľudí o časť majetku, je veľkým varovaním.

NBS preto prijala opatrenie, ktoré má zabrániť tomu najhoršiemu. Od leta už nebude možné získať stopercentnú hypotéku, ale 10–20 % sumy nehnuteľnosti (podľa bonity klienta) bude musieť človek zaplatiť z vlastného vrecka.

Snahu NBS zabrániť zadlžovaniu možno na jednej strane vnímať ako pozitívny krok, no na druhej strane, dostupnosť bývania pre ľudí s nižšími príjmami sa výrazne zhorší.

A tu je obrovský priestor pre štát. Ruka v ruke so znížením úveru na bývanie od komerčných bánk by malo dôjsť k zvýšeniu podpory nájomného bývania zo strany štátu. Tých 53,4 milióna eur, vďaka ktorým vzniklo minulý rok 1 760 nájomných bytov, je doslova kvapka v mori. Trend je však pozitívny – tento rok je v rozpočte Štátneho fondu rozvoja bývania na nájomné byty vyčlenených 127,6 milióna eur – dôležité je v ňom pokračovať.

Hypotéka je príliš veľké bremeno, a nie každý si ju môže dovoliť. Strechu nad hlavou však potrebuje každý. Stačí, že sa ľudia zadlžujú aj na spotrebných úveroch, ktorými financujú bežný chod domácností, čo do budúcnosti tiež neveští nič dobré.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #dlhy #hypotéka #nehnuteľnosti #zadlžovanie #V4 #ceny nehnuteľností