Dohoda

Brusel v stredu oznámi, že prijal Novú dohodu pre spotrebiteľov.

11.04.2018 08:00
debata

Zákon akoby sa inšpiroval Spojenými štátmi 30. rokov minulého storočia, ktoré sa potrebovali vyrovnať s veľkou hospodárskou krízou. New Deal for Consumers z dielne bruselských úradníkov má skoncovať s praxou dvojakej kvality potravín.

Dohoda má ochrániť predovšetkým spotrebiteľov z nových členských krajín EÚ, ktorí si v dobrej viere kupovali známe medzinárodné značky a dočkali sa sklamania. To, čo bolo v Rakúsku či Nemecku plnohodnotné, bolo na Slovensku iba odvarom pôvodnej kvality, pravda, zabalenej do rovnakého obalu.

Po takmer poldruhadesaťročí v Európskej únii zisťujeme, že právo byť rovnoprávnym občanom veľkého spoločenstva nenastupuje automaticky, že si ho treba najmä na veľkých nadnárodných potravinárskych spoločnostiach vybojovať.

Nová legislatíva meniaca pravidlá vo výrobe a obchode s potravinami a inými spotrebnými tovarmi nespadla ako zázrak z nebies. Bola reakciou na nespokojnosť občanov jednej časti únie s tým, čo im ponúkajú výrobcovia z tej druhej, bohatšej časti. Náš nárok teda uznali. Iste aj vďaka aktivite politikov, ale aby bol definitívne potvrdený, treba byť ešte náročnejším spotrebiteľom ako doteraz.

V trhovom hospodárstve nikto nikomu nič nedáva zadarmo. Euro zarobené na Slovensku má takú istú hodnotu ako v Rakúsku, a preto by potraviny či pracie prášky mali byť rovnako kvalitné tam i tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #dvojitá kvalita potravín