Rozdávač kariet

Minulý týždeň skrachovali rokovania Andreja Babiša s českými sociálnymi demokratmi.

11.04.2018 22:00
debata (1)

Cez víkend si potom v ČSSD upevnilo pozície krídlo blízke prezidentovi Milošovi Zemanovi. V utorok si Zeman pozval Babiša, aby mu odporúčal rokovať o zostavení novej vlády so xenofóbnou SPD a konzervatívnou KSČM. Ešte než sa tak bude môcť stať, sú však predseda komunistov Vojtěch Filip a šéf SDP Tomio Okamura pozvaní k prezidentovi. Má niekto pochybnosti o tom, kto dnes v Českej republike rozdáva karty?

O tom, že Zeman s Babišom postupujú v tandeme, sa hovorilo už na sklonku predchádzajúcej vlády bývalého lídra ČSSD Bohumila Sobotku, ktorý sa neúspešne pokúsil Babiša vytlačiť z politiky. Stal sa pravý opak. Vnútorne rozštiepená ČSSD utrpela najväčší volebný debakel a Sobotka medzitým rezignoval už i na svoje poslanecké kreslo. Z Babiša je premiér, ktorý síce vládne bez oficiálnej dôvery parlamentu, zato však s príležitostnou hlasovacou podporou KSČM a SPD. Ak sa teraz obráti práve na tieto dve strany, bude to len otvorené priznanie.

Miloš Zeman má už svoje isté, a patričným spôsobom to dáva všetkým najavo.

Česko je už takmer pol roka bez parlamentom potvrdenej vlády, pretože ANO sa nechce vzdať kandidatúry svojho predsedu, trestne stíhaný predseda sa nechce vzdať priameho dosahu na ministerstvo vnútra a minimálne časť ostatných politických strán vôbec nechce zasadať vo vláde, ktorú by viedol on. Ak dosiaľ Babiš váhal s priamym oslovením Okamuru a Filipa, nebolo to ani tak pre jeho vlastné morálne či ideologické zábrany, ale skôr preto, lebo odpor k týmto stranám občas zaznieval v kuloároch jeho vlastného hnutia.

Znovuzvolením Zemana za hlavu českého štátu sa však rozloženie síl v tandeme výrazne zmenilo. Prezident má, takpovediac, už svoje isté, a patričným spôsobom to dáva všetkým najavo. Aj Babišovi, ktorého osud naďalej zostáva v jeho rukách. Okrem iného preto, lebo jednoduché riešenie, akým by bola nominácia niekoho iného z ANO za premiéra v hnutí, ktoré je len predĺženou rukou jeho holdingu, zatiaľ neprichádza do úvahy. Čo vychádza najavo vždy, keď Babiš utrúsi, že veď on osobne nemusí byť premiérom: okamžite nasleduje reakcia z ANO, podľa ktorej o ničom takom ani neuvažujú.

Zeman už mnohokrát dokázal, že na prejavy neposlušnosti či disharmónie nezabúda a neodpúšťa. Babišovi v jeho očiach zatiaľ prešlo všeličo, napríklad vydanie ruského hackera do USA či vyhostenie ruského diplomata. Je to však iba preto, lebo Zeman ho nemá za svojho partnera či chránenca. Je preňho len prevodnou pákou, pomocou ktorej môže ako prezident aj v ústavne slabej funkcii výrazne ovplyvňovať exekutívnu i zákonodarnú politiku v štáte.

Miloš Zeman nemá na európskom fóre už dávno čo stratiť a pramálo mu môže záležať na tom, že Babiš by sa vládou s extrémistami, werichovsky povedané, „historicky znemožnil". Historické znemožnenie bude Babišov problém a jeho následky ponesú občania. Rozdávač kariet si zatiaľ spokojne dokončí svoj posledný termín na politickom výslní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman