Hazard bez pravidiel

Vladimír Putin nepochybne vie, ako sa hrá ruská ruleta. Napokon, je to bývalý dôstojník, i keď nie vojenský ani cársky.

12.04.2018 20:00
debata (68)

Ruskú ruletu si netreba mýliť so samovraždou, pretože pri nej dotyčný namieri zbraň proti sebe s tým, aby určite vystrelila. Na ruskú ruletu potrebujete niekoho, koho priťahuje morbídna možnosť okamžitej nechcenej smrti alebo okamžitej nezaslúženej spásy. A ešte niečo. Hráči by mali byť aspoň dvaja.

Na ruské varovanie, aby si Spojené štáty rozmysleli bombardovanie vojenských cieľov v Sýrii, pretože Rusi odpovedia nielen zničením vypálených rakiet, ale možno aj príslušných odpaľovacích zariadení (lietadlá, ponorky, lietadlová loď…), odpovedal najprv Donald Trump v rovnakom duchu, v akom zvykol komunikovať so severokórejským Kimom. Rusi sa majú pripraviť, pretože rakety už čoskoro poletia, a budú to „nové, pekné a chytré“ strely.

Rusko dnes sotva možno nazvať veľmocou. Okrem jednej kategórie: stále je to jadrová veľmoc.

Tento tón mu vydržal necelú hodinu. Hneď v nasledujúcom príspevku na Twitteri sa americký prezident posťažoval na to, že vzťahy Spojených štátov a Ruska sú najhoršie za dlhý čas a že je nevyhnutné usilovať sa o odzbrojenie. To bolo v stredu. Včera vyhlásil, že on predsa v stredu nevyzradil, kedy tie rakety na Sýriu poletia: možno čoskoro – a možno aj nie. Dodajme len, že v Bielom dome i Pentagone svorne tvrdia, že nič nebolo rozhodnuté.

Trump už mnohokrát dokázal, že na každý jeho tweet existuje aspoň jeden jeho opačný protitweet, a že z týchto výstupov nie je možné zistiť, čo si myslí naozaj. Fakt, že iba na sociálnej sieti sa cíti necenzurovaný svojimi poradcami, znamená akurát toľko, že je tam prinajlepšom možné nájsť okno do rozháranej mysle politika, ktorý je ovládaný nedospelými impulzmi.

Rusko dnes sotva možno nazvať veľmocou. Okrem jednej kategórie: stále je to jadrová veľmoc. Ak chce Putin hazardovať na Ukrajine, v Sýrii či kdekoľvek inde, toto a jedine toto mu dovoľuje hrať aj o najvyššie stávky. Na taký smrteľne nebezpečný hazard však vždy potrebujete protihráčov ktorí, bez ohľadu na iracionálnosť celej hry, aspoň poznajú pravidlá.

Ak sa už chceme držať tejto metafory, povedzme, že práve takto nejako sme prežili studenú vojnu. Hráči sa držali v šachu, pretože vedeli, že keby naozaj začali, muselo by sa to napokon skončiť výstrelom. Možno dokonca takým výstrelom, ktorý by zabil všetkých naraz.

Trump je hráč, ktorý si chvíľu vyzývavo prehadzuje pištoľ z ruky do ruky, potom ju zloží, potom namieri na vás, vzápätí možno na seba… a tak ďalej. Ktovie, čo si naozaj mysleli v ruských fabrikách na trollov, keď roztrubovali po internete, že ak Američania zvolia Hillary Clintonovú, bude tretia svetová vojna hotovou vecou. V každom prípade nešťastníkom je každý, kto uveril tomu, že s Trumpom bude svet bezpečnejší.

Putin s upadajúcim štátom, ale ešte vždy s arzenálom postačujúcim na nukleárnu katastrofu, hrá svoju ruletu. Trump sa iba hrá. U jedného neradno podceňovať jeho schopnosti, u druhého jeho neschopnosť. Katastrofa hrozí v oboch prípadoch.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin